Το πλοίο, που θεωρούνταν «ναυαρχίδα», βυθίστηκε μετά την επίθεση που δέχθηκε από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, όπως έχει ενημερώσει η Ουκρανία. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έπεσε θύμα επίθεσης αλλά τονίζει πως θυμίστηκε ύστερα από πρόβλημα που υπήρξε εν πλω.

Στις εικόνες φαίνεται ένα νέφος μαύρου καπνού να αναδύεται από το Moskva, που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος του προσωπικό του, κάτι μπορεί να δείχνει ότι είχε εκκενωθεί.

Σε βίντεο μερικών δευτερολέπτων, που έχει δημοσιευτεί στα social media και έχει τραβηχτεί από παραπλέων πλοίο, καταγράφονται μερικές από τις τελευταίες στιγμές του άλλοτε επιβλητικού πλοίου. Το βίντεο κλείνει απότομα με μία φωνή να λέει: «Τι στο διάολο κάνεις;».

Αρκετοί στρατιωτικοί αναλυτές, που ερωτήθηκαν από τον Guardian, είπαν ότι τα πλάνα φαίνονται να ταιριάζουν με το Moskva, αλλά ότι οι φωτογραφίες θα απαιτούσαν επιπρόσθετη επιβεβαίωση. Η πηγή των φωτογραφιών και του βίντεο είναι άγνωστη και ήρθαν στο «φως» από ερευνητές της Osint, που παρακολουθούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιστεύω ότι το βίντεο είναι αληθινό. Αυτό που βλέπουμε σχήμα, μέγεθος. Είναι το Moskva» δήλωσε στον Guardian ο Yoruk Isık, δημοσιογράφος και ειδικός παρατηρητής πλοίων που συνήθιζε να φωτογραφίζει ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία ταξίδευαν μέσω του Βοσπόρου.

Είπε ότι πιστεύει ότι τουλάχιστον μία από τις φωτογραφίες τραβήχτηκε από ένα ρυμουλκό διάσωσης Project 22870 – η Ρωσία πιστεύεται ότι έχει δύο τέτοια στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις