Αζοφστάλ: Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν την 1η Μαΐου μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, όπως γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Σε δήλωσή του, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε μια πρώτη ομάδα 100 Ουκρανών αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ θα φτάσει στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια

“Είμαι ευγνώμων την ομάδα μας! Τώρα εκείνοι, μαζί με τα (Ηνωμένα Έθνη), εργάζονται για την απομάκρυνση άλλων αμάχων από το εργοστάσιο”, έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Twitter.

«Νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε και ότι δεν θα επιβίωνα»

Κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των αμάχων, μια γυναίκα, μιλώντας στην κάμερα του BBC, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είχε δυο μήνες να δει το φως το ήλιου.

«Είπα στον άντρα μου: Βάσια, δεν χρειάζεται να πάμε τουαλέτα με φακό; Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μια τσάντα (σαν τουαλέτα) και φακό. Δεν είχαμε δει το φως του ήλιου εδώ και δυο μήνες. Φοβόμασταν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ναταλία Ουσμάνοβα.

Η Ναταλία εγκατέλειψε τη Μαριούπολη με λεωφορείο, φτάνοντας στο χωριό Μπενζιμένε, το οποίο η Ρωσία έχει αναφέρει ότι ελέγχει.

«Ήρθαμε στο Αζοφστάλ με τη θέλησή μας, όπως οι εργάτες του εργοστασίου, για να σωθούμε», σημειώνει η Ναταλία Ουσμάνοβα και συνεχίζει: «Όταν καταλάβαμε ότι μας πλησιάζει, φοβηθήκαμε ακόμα περισσότερο και προσπαθήσαμε να φύγουμε. Ξέραμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, ξέραμε για την εκκένωση. Απλά δεν μας άφηναν να βγούμε. Και όταν αρχίσαμε να ακούμε βόμβες να σκάνε εκεί, νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σταματούσε και ότι δεν θα επιβίωνα».

Στη συνέχεια περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς, αναφέρει: «Ήταν τόσο ισχυροί. Στην έξοδο του καταφυγίου, στην κορυφή της σκάλας, δεν μπορούσε κανείς να αναπνεύσει, αφού δεν υπήρχε αρκετό οξυγόνο. Φοβόμουν μέχρι και να βγω έξω για να αναπνεύσω λίγο καθαρό αέρα. Φοβόμουν να ξεμυτίσω».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δεύτερη φάση της εκκένωσης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, αναμένεται να αρχίσει το πρωί της Δευτέρας, 2 Μαΐου, καθώς είναι προγραμματισμένη κατάπαυση του πυρός ώστε να φύγουν για ασφαλές έδαφος στην Ουκρανία όλο και περισσότεροι άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις