Ουκρανία: Πληροφορίες ότι ακόμη ένα ρωσικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα καίγεται, αναμεταδίδει το Sky News. Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για το Admiral Makarov.

Την πληροφορία αναμεταδίδει και το CNBC λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς.

Ο Oleksiy Honcharenko, μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε μέσω Telegram ότι η φρεγάτα βρίσκεται σε κίνδυνο και μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τη ναυαρχίδα του ρωσικού πυραυλικού καταδρομικού Moskva – το οποίο βυθίστηκε στις 14 Απριλίου αφού χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune.

To Forbes αναφέρεται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που αναφέρουν ότι το Admiral Makarov επλήγη από πύραυλο Neptune, ότι έχει πιάσει φωτιά, αλλά ότι επιπλέει και ότι δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πάντως, αν αληθεύουν οι πληροφορίες για το πρόβλημα στο Makarov, τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για τη Ρωσία.

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram, το μέσο ενημέρωσης Dumskaya αναφέρει ότι ανεπίσημες ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «περιστατικού» στη φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία όμως επιπλέει δίχως πρόβλημα. Πάντως αρκετοί αναλυτές έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, περιμένοντας νέες πληροφορίες για την επιβεβαίωση του περιστατικού.

Δείτε σχετικά:

Forbes: Το σημαντικότερο ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Σημερινό άρθρο του Forbes περιέγραφε το Makarov ως το σημαντικότερο ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση του Μoskva.

«Μετά τη δραματική βύθιση του πυραυλοφόρου Moskva από ουκρανική πυραυλική συστοιχία στις 14 Απριλίου, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει περιοριστεί σε μόλις τρία μεγάλα μαχητικά επιφανείας. Το καλύτερο και σημαντικότερο από αυτά θα μπορούσε να είναι η νέα πυραυλοφόρος φρεγάτα Admiral Makarov.

Και αυτό καθιστά την 409 ποδών φρεγάτα Admiral Makarov ίσως τον πιο πολύτιμο στόχο για τα ουκρανικά πληρώματα πυραύλων και χειριστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσους από τους καλύτερους αντιπλοϊκούς πυραύλους Neptune έχουν απομείνει στο ουκρανικό ναυτικό ή αν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 του Κιέβου κυνηγούν τη ρωσική φρεγάτα ή τα άλλα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι οι διοικητές του ρωσικού στόλου εκτιμούν τον κίνδυνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πλοίαρχος του Admiral Makarov έχει καταβάλει προσπάθειες να το κρατήσει μακριά από τις ουκρανικές ακτές.

Η απόσταση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του Admiral Makarov. Αλλά η απόσταση αποκλείει τη φρεγάτα από το να κάνει πραγματικά τη δουλειά της, να προστατεύει τα άλλα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Το Admiral Makarov, που έπεσε στη θάλασσα το 2017, είναι το τρίτο, τελευταίο και πιο σύγχρονο σκάφος της κατηγορίας του. Και οι τρεις φρεγάτες κλάσης Admiral Grigorovich ανήκουν στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας. Οπλισμένες με 24 πυραύλους επιφανείας-αέρος μεσαίου βεληνεκούς Buk και οκτώ πυραύλους κρουζ Kalibr, όλες σε κάθετες κυψέλες, οι φρεγάτες μπορούν να συνοδεύουν άλλα πλοία και επίσης να επιτίθενται σε στόχους στην ξηρά.

Το Admiral Makarov και τα παρόμοια με αυτό πλοία δεν είναι μεγάλα. Με εκτόπισμα μόλις 4.000 τόνων νερού και δυνατότητα φιλοξενίας 200 ατόμων πληρώματος, είναι λιγότερο από το μισό του μεγέθους των κύριων μαχητικών επιφανείας του αμερικανικού Ναυτικού, των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke».

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για τη φωτιά στο Μakarov το Forbes σημειώνει:

«Την Πέμπτη υπήρχαν φήμες ότι οι Ουκρανοί είχαν καταφέρει πλήγμα με πύραυλο Neptune στο Makarov και η φρεγάτα είχε πάρει φωτιά. Δεν υπήρχαν άμεσα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις φήμες.

Το Admiral Makarov προφανώς εξακολουθεί να πλέει. Αλλά όχι σε κίνδυνο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις