Βαρσοβία: Ο πρέσβης της Μόσχας στη Βαρσοβία δέχτηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά την ώρα που κατέθετε στεφάνι στη μνήμη των Σοβιετικών στρατιωτών, ανήμερα της επετείου της Ρωσίας έναντι της ναζιστικής Γερμανίας.

Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν τόσο στον ίδιο όσο και στους συνοδούς του κόκκινη μπογιά, φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα.

Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, σε ομιλία του στο βρετανικό Μουσείο Εθνικού Στρατού, «Οι ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές θα πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου και για στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία».

Και προσέθεσε ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του, αντικατοπτρίζουν τον φασισμό και την τυραννία της εποχής πριν από 77 χρόνια και η εισβολή τους στην Ουκρανία ατιμάζει το στρατιωτικό παρελθόν της χώρας.

«Μέσω της εισβολής στην Ουκρανία ο Πούτιν και ο στενός του κύκλος των στρατηγών αντικατοπτρίζουν τώρα τον φασισμό και την τυραννία 77 χρόνια πίσω επαναλαμβάνοντας τα λάθη του απολυταρχικού καθεστώτος του τελευταίου αιώνα».

Αναφερόμενος στους ρώσους στρατηγούς ο Ουάλας σχολίασε: «Για αυτούς και για τον Πούτιν δεν μπορεί να υπάρξει καμία ημέρα νίκης, μόνο ντροπής και σίγουρα ήττας στην Ουκρανία», ενώ εκτίμησε ότι η Ουκρανία είναι πολύ πιθανόν να νικήσει τον ρωσικό στρατό, εκτίμησε ο Ουάλας και κάλεσε τον Πούτιν να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η Μόσχα έχει χάσει τον πόλεμο μακροπρόθεσμα.

«Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να λυγίσει τον ρωσικό στρατό σε τέτοιο βαθμό ώστε, είτε θα χρειαστεί να πάει πίσω σε συνθήκες προ Φεβρουαρίου ή ουσιαστικά θα καταρρεύσει. Θα πρέπει (ο Πούτιν) να συμβιβαστεί με το πόσο έχει χάσει μακροπρόθεσμα και έχει χάσει απολύτως. Η Ρωσία δεν είναι αυτό που ήταν».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Ουάλας κατήγγειλε τη χρήση, σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Πούτιν της 77ης επετείου από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας για να κρύψει τα λάθη του στην Ουκρανία, όπου η απάντηση στις αποτυχίες του επί του πεδίου ήταν μια “επαίσχυντη επίδειξη αυτοσυντήρησης, σε συνδυασμό με αποτυχία, θυμό, ανεντιμότητα και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων”.

Η Βρετανία είναι μια από τις πιο ένθερμους υποστηρικτές της ουκρανικής αντίστασης απέναντι στην “ειδική επιχείρηση”, όπως την αποκαλεί ο Πούτιν, για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις