Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία και μάλιστα λίγες μέρες πριν το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Το θέμα ξεκίνησε από δημοσίευμα της Wall Street Journal, τέθηκε στη Βουλή και στη σύγκρουση κορυφής μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Δένδια να επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε «pre-notification» στο Κογκρέσο, ενώ έχει συνέχεια σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έγκριτου πρακτορείου η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 επιχειρώντας την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είχαν «παγώσει» μετά την αγορά των ρώσικων S-400 από τους Τούρκους.

Το Bloomberg επικαλείται ανεπίσημες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο και περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και ενημερώσεις λογισμικού και υλικού στα πιλοτήρια των τουρκικών F-16.

Η αγορά όπλων αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί πριν από μια επίσημη ανακοίνωση.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορά σε έναν εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ανέφερε σε ένα email ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σχέση τους με την Τουρκία και τη συνεχιζόμενη ικανότητα της Άγκυρας να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις