Συνολικά 54 πελάτες έχει η Gazprom και σχεδόν οι μισοί έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να εξαναγκάσει τους πελάτες της να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Η Ρωσία διέκοψε την παροχή αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία τον Απρίλιο μετά την άρνησή τους να ικανοποιήσουν την απαίτησή της για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, προκαλώντας φόβους ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Η φινλανδική κρατική εταιρία παροχής ενέργειας Gasum αρνήθηκε να μεταβεί στο νέο σύστημα και είπε αυτή την εβδομάδα πως θα οδηγήσει τη διαφωνία της για την πληρωμή σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασίες διαιτησίας.

Ο Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη 19/5 πως μερικές μεγάλες εταιρίες έχουν ήδη πληρώσει για το ρωσικό αέριο με το νέο σύστημα και πως η Μόσχα θα γνωρίζει σύντομα οριστικά ποιες εταιρίες πλήρωσαν και ποιες αρνήθηκαν να το κάνουν.

“Οι πληρωμές για αέριο βάσει κυρίων συμβολαίων είναι προγραμματισμένες … και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένες μεγάλες εταιρίες άνοιξαν ήδη λογαριασμούς, πλήρωσαν (τους λογαριασμούς αερίου) και είναι έτοιμες να πληρώσουν εγκαίρως, δήλωσε ο Νόβακ σε ένα φόρουμ, “Τις επόμενες λίγες ημέρες θα δούμε έναν τελικό κατάλογο του ποιος πλήρωσε σε ρούβλια και ποιος αρνήθηκε”.

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας αερίου που έχουν εταιρίες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή δολάρια και ορισμένες πολύ μεγάλες δυτικές εταιρίες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις