Σε δύο εκθέσεις που εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι οποίες αξιολογούν την πρόοδο της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην πορεία προς ένταξη στην ΕΕ, το Κοινοβούλιο ζητά από το Συμβούλιο να ξεκινήσει επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες, σημειώνοντας το γεωστρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία και την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να λάβει υπόψη τον πιθανό ιστορικής σημασίας αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Μολονότι και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, το Συμβούλιο δεν έχει αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές.

Το γεγονός αυτό έχει υπονομεύσει την άποψη των πολιτών για την Ένωση και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πολιτική διεύρυνσης στο σύνολό της, αναφέρει η έκθεση. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να λύσουν τις πολιτισμικές-ιστορικές τους διαφορές ξέχωρα από την διαδικασία ένταξης της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ.

Καταψηφίστηκε από ομάδα ακροδεξιών ευρωβουλευτών αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, που διαφοροποιήθηκε στην ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η διαφοροποίηση αφορά δύο αρνητικές ψήφους και δύο αποχές ευρωβουλευτών της ΝΔ ενώ τρεις ευρωβουλευτές της απουσίαζαν από την ψηφοφορία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις