Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να εξαπλωθεί, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

Πάνω από 100 τα κρούσματα στην Ευρώπη

Περισσότερα από 100 κρούσματα της ιογενούς λοίμωξης, η οποία εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και είναι συνήθως ήπιας μορφής, έχουν πρόσφατα αναφερθεί εκτός των χωρών της Αφρικής όπου είναι ενδημική.

Η STAG-IH δεν είναι η επιτροπή εντός του ΠΟΥ που θα πρότεινε να κηρυχθεί η ευλογιά των πιθήκων ως διεθνούς ενδιαφέροντος κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, η υψηλότερη μορφή συναγερμού του ΠΟΥ, η οποία επί του παρόντος εφαρμόζεται για την πανδημία της Covid-19.

Είναι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από επιστήμονες από όλον τον κόσμο και της οποίας προεδρεύει ο Ντέιβιντ Χέϊμαν, καθηγητής επιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Νωρίτερα σήμερα, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι ο Οργανισμός εργάζεται για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διοργάνωση τεχνικών συναντήσεων σχετικά με το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Περισσότερα από 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μιας ιογενούς λοίμωξης, αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα πολλά ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν και στην Ολλανδία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο την κυβερνητική υπηρεσία υγείας.

Κρούσματα έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων η Βρετανία, Ισπανία, η Γαλλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

«Ιδιαίτερα» τα χαρακτηριστικά των νέων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, τα πρόσφατα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τους εξής λόγους: Πρώτον, επειδή στην περίπτωση αυτή όλα εκτός από ένα δεν σχετίζονται με ταξίδια σε περιοχή όπου είναι ενδημική η ασθένεια. Δεύτερον, επειδή τα περισσότερα από τα πρώτα κρούσματα, εντοπίστηκαν από υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας και αφορούσαν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες. Και τρίτον, λόγω της διάσπαρτης γεωγραφικής φύσης τους στην Ευρώπη και εκτός αυτής, φαίνεται πως η μετάδοση μπορεί να λαμβάνει χώρα εδώ και αρκετό καιρό.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα προκειμένου να ερευνηθούν περαιτέρω, να εντοπιστεί η πιθανή πηγή μόλυνσης, ο τρόπος εξάπλωσης του ιού καθώς και τρόποι περιορισμού της μετάδοσης στο μέλλον, σημειώνει ο Κλούγκε.

«Επιπλέον, παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη σε ό,τι αφορά την επίβλεψη, τη διεξαγωγή τεστ, την αποτροπή και τον έλεγχο των μολύνσεων, την κλινική διαχείριση, την επικοινωνία σε ό,τι αφορά τα επίπεδα κινδύνου και την κοινή συνεργασία, καθώς και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ χωρών και υγειονομικών δικτύων», προσθέτει.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι τα κρούσματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα είναι ήπια. Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως μια ασθένεια που περιορίζεται από μόνη της και οι περισσότεροι από όσους μολύνονται αναρρώνουν εντός λίγων εβδομάδων χωρίς κάποια θεραπεία.

«Παρ’ όλα αυτά, η νόσος μπορεί να είναι και πολύ πιο σοβαρή, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα», εξηγεί, τονίζοντας ότι όποιος ανησυχεί για κάποιον ασυνήθιστο εξάνθημα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του ή κάποιον πάροχο Υγείας.

Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τα άτομα που είναι πιθανό να έχουν μολυνθεί από τη νόσο θα πρέπει να περάσουν από ιατρικό έλεγχο και να τεθούν σε απομόνωση απο την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται συνήθως εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και απαιτείται πολύ στενή επαφή, με τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό μέσω πληγών στο δέρμα ή μέσω της αναπνευστικής οδού, των ματιών, της μύτης, του στόματος ή των σωματικών υγρών.

Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω της στενής σωματικής επαφής, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, με κάποιον που έχει ευλογιά των πιθήκων.
Ανησυχία για το καλοκαίρι

«Καθώς μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συναθροίσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται αυτή τη στιγμή μεταξύ ατόμων που είχαν σεξουαλικές επαφές και τα συμπτώματα είναι από πολλούς μη αναγνωρίσιμα», σημειώνει ο Κλούγκε.

Αναφέρει μάλιστα ότι η υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού, καθώς και ο προστατευτικός εξοπλισμός αλλά και η απαραίτητη απομόνωση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση της μετάδοσης σε δομές υγείας – τα ίδια δηλαδή μέτρα που λαμβάνονται και για την Covid-19.

«Το ότι τα κρούσματα αυτά εντοπίζονται και καταγράφονται, δείχνει ότι τα συστήματα παρακολούθησής μας λειτουργούν, και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εμπλεκόμενες χώρες για την άμεση αντίδρασή τους και τη διαφάνεια στην κοινοποίηση των [σχετικών] πληροφοριών. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εκτυλίσσεται», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Τέλος, ο Κλούγκε έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ασθένεια δεν θα πρέπει να στιγματίζονται ή να βιώνουν διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως ανέφερε, η έγκαιρη επικοινωνία με τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους κινδύνους είναι σημαντική, και οι οργανισμοί δημόσιας Υγείας θα πρέπει να διαδώσουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις