Γραπτή συμφωνία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία θα επιδιώξει η Τουρκία για να συναινέσει στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αναφερόμενος στα F-16, για τα οποία η Άγκυρα βρίσκεται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά τους, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η «διαδικασία προχωρά κανονικά» και ότι «και ότι τα θέματα που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ είναι εκτός αυτής της ατζέντας».

Σχετικά με την αίτηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ και τις ενστάσεις που εγείρει η Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα φτάσουν στην Άγκυρα σήμερα το βράδυ, ενώ η τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά την τριμερή συνάντηση στην Άγκυρα, να πραγματοποιηθεί και τετραμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμεργκ, στον οποίο η Άγκυρα έχει απευθύνει πρόσκληση.

Η Τουρκία αξιώνει από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να άρουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος της και ειδικότερα από τη Σουηδία να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του PKK που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Πλήθος αναλυτών εκτιμά ότι η Άγκυρα, μέσω του επαπειλούμενου βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα μπορούσε να πείσει τις ΗΠΑ να ξεμπλοκάρουν μια σημαντική αγορά μαχητικών αεροσκαφών

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η Άγκυρα διαπραγματεύεται τα F-16, o Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν έχουμε μπει ποτέ σε τέτοιο παζάρι» και δήλωσε ότι η διαδικασία των F-16 προχωρά και πως «το Κογκρέσο έστειλε θετικά μηνύματα».

«Ζητήσαμε την άρση των αμυντικών περιορισμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συνεχίσουμε να το απαιτούμε», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε τη Δευτέρα εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, με τις οποίες προέτρεπε το Κογκρέσο να εμποδίσει την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις