Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προτίθεται να μιλήσει με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ έκανε αυτή την ανακοίνωση την Τετάρτη.

«Αναμένω να μιλήσω με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ τις επόμενες ημέρες για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου» δήλωσε. Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι θα ήθελε «να θίξει τα θέματα που μας ενδιαφέρουν περισσότερο – την απελευθέρωση των Αμερικανών Paul Whelan και Brittney Griner». Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «θα πρέπει να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Υποβάλαμε μια ουσιαστική πρόταση πριν από αρκετές εβδομάδες σχετικά με την απελευθέρωσή τους. Οι κυβερνήσεις μας έχουν επικοινωνήσει άμεσα για την πρόταση αυτή σε αρκετές περιπτώσεις. Σε αυτή τη συζήτηση θα συνεχίσω προσωπικά να συζητώ το θέμα αυτό, ελπίζοντας ότι θα έρθουμε πιο κοντά σε μια λύση», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Θα αναφερθώ επίσης στην προκαταρκτική συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που έκαναν την περασμένη εβδομάδα η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Η συμφωνία αυτή είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά μεταξύ μιας συμφωνίας στα χαρτιά και της πρακτικής εφαρμογής της», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη συζήτηση δεν θα είναι μια «διαπραγμάτευση για την Ουκρανία». «Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνονται από την κυβέρνηση και τον λαό της. Όπως έχουμε δηλώσει από την αρχή, τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία», είπε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις