Τουρκικό γεωτρύπανο: Η Άγκυρα πραγματοποίησε την απειλή της και νωρίτερα του αναμενόμενου έβγαλε για έρευνες στο Αιγαίο το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βγήκε από το λιμάνι Tasuku (Τασουκου) της Τουρκίας και κατευθύνεται νοτιοδυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic. H έξοδος του τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Η προκλητική αυτή ενέργεια των Τούρκων αναμενόταν αρχικά να γίνει στις 9 Αυγούστου.

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει σχετικά ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος, Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Όπως είχε αποκαλύψει το MEGA, το πλωτό γεωτρύπανο ήδη πραγματοποιούσε δοκιμαστικά ταξίδια κοντά στις τουρκικές ακτές. Στις 30 Ιουλίου, το «Αμπντουλαχαμίντ Χαν», βρέθηκε νότια του λιμανιού της Σελεύκειας της Τουρκίας και πραγματοποίησε δοκιμές των συστημάτων του εν πλω.

Επιπλέον συνοδευόταν από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του έπλεε ακόμα ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις