Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα πλάνα από τη στιγμή που Σαουδάραβας διπλωμάτης, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταρρέει κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αίγυπτο και όπως έγινε γνωστό στη συνέχεια έχασε τη ζωή του.

Πρόκειται για τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Φαχάντ Αλ- Κατάνι, ο οποίος είχε κληθεί να εκφωνήσει ομιλία κατά τη διάρκεια μιας αραβοαφρικανικής διάσκεψης, που πραγματοποιείτο στο Κάιρο, της Αιγύπτου.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, ο άνδρας φαινόταν διαυγής όταν πραγματοποιούσε την ομιλία του. Ωστόσο, αφού επαίνεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, χαρακτηρίζοντάς τον «κοσμήτορα της ανθρωπότητας και άνθρωπο της ειρήνης», ο πρεσβευτής λιποθυμά ξαφνικά και πέφτει στο έδαφος.

Οι άνθρωποι που ήταν στο συνέδριο έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τι συνέβη και έτρεξαν να τον βοηθήσουν.

Προς το παρόν, τα αίτια του θανάτου είναι άγνωστα. Ωστόσο, ο μυστηριώδης θάνατος βρίσκεται υπό διερεύνηση των Αρχών.

Ποιος ήταν ο άτυχος πρεσβευτής

Ο Μοχάμεντ Φαχάντ Μουφλί αλ- Κατάνι ήταν καθηγητής οικονομικών και συνιδρυτής της σαουδαραβικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Σαουδική Αραβική Πολιτική και Πολιτικά Δικαιώματα Association (ACPRA)». Στις 9 Μαρτίου του 2013, ο Αλ Κατάνι τιμωρήθηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης και δέκα χρόνια απαγόρευσης ταξιδιού αφού καταδικάστηκε, κατηγορούμενος σχετικά με δραστηριότητές του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2018, του είχε απονεμηθεί το βραβείο Right Livelihood, μαζί με άλλους φυλακισμένους ακτιβιστές για τις «οραματικές και θαρραλέες προσπάθειές τους, με γνώμονα τις παγκόσμιες Αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μεταρρυθμίσουν το ολοκληρωτικό πολιτικό σύστημα στη Σαουδική Αραβία».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις