Επίθεση δέχτηκε ο Βρετανός συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι, στη Νέα Υόρκη.

Ο συγγραφέας που δεχόταν καιρό απειλές για τη ζωή του, για το βιβλίο «Satanic Verses», δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και σύμφωνα με το BBC δεν είναι ακόμα γνωστή η κατάσταση της υγείας του.

Ο άντρας που έπεσε στα χέρια της αστυνομίας

Υπήρχε φετβά εναντίον του Ρουσντί

Οι «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο Σαλμάν Ρουσντί προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, καθώς θεωρήθηκε βιβλίο με «βλάσφημο» περιεχόμενο και απαγορεύτηκε. Ο Ρουσντί, ο οποίος έχει γίνει ειλικρινής υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης, λέει ότι δεν είναι.

Μάλιστα, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρουσντί, πυροδοτώντας μια παγκόσμια διπλωματική κρίση.

Έχει επίσης προσφερθεί χρηματικό έπαθλο άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον σκοτώσει τον Ρουσντί.

Πενήντα εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο, ο αριθμός περιλαμβάνει μεταφραστές που δολοφονήθηκαν και ανθρώπους που πέθαναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Ρουσντί κρυβόταν για εννέα χρόνια ως αποτέλεσμα των απειλών.

Οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν λένε ότι το διάταγμα του Χομεϊνί παραμένει σε ισχύ, παρόλο που ορισμένες ιρανικές κυβερνήσεις έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό.

Ο συγγραφέας πέρασε μια δεκαετία υπό βρετανική προστασία μετά την έκδοση της φετβά εναντίον του.

Το 2012 ο Ρουσντί δημοσίευσε ένα απομνημόνευμα, το «Joseph Anton», σχετικά με τη φετβά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν κρυβόταν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις