Ο ύποπτος για την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο Σαλμάν Ρουσντί κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκδήλωνε συμπάθεια για τον σιιτικό εξτρεμισμό, αλλά και για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, μετέδωσε το NBC στη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία προχώρησε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων του δράστη της επίθεσης.

Πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ από το Φέιρβιου του Νιου Τζέρσεϊ που αγόρασε ένα εισιτήριο για την εκδήλωση Ιδρύματος Τσοτόκουα στα δυτικά της πολιτείας Νέας Υόρκης.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να διασταυρώσει άμεσα αν ο Ματάρ έχει νομική εκπροσώπηση.

Ο γεννημένος στην Ινδία Ρουσντί πέρασε χρόνια κρυμμένος, μετά από την παρότρυνση του Ιράν προς τους μουσουλμάνους να τον σκοτώσουν, μετά την έκδοση το Σεπτέμβριο του 1988 των «Σατανικών στίχων».

Χθες Παρασκευή, δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο λαιμό και στον κορμό του σώματος του, στη διάρκεια εκδήλωσης σε αμφιθέατρο πολιτιστικού κέντρου στην Τσοτόκουα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Έπειτα από χειρουργείο που διήρκησε ώρες, ο Ρουσντί παρέμεινε διασωληνωμένος και μη ικανός να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής.

Οι γιατροί ανέφεραν ότι ο Ρουσντί κινδυνεύει να χάσει το ένα μάτι του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις