Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Γκορμπατσόφ αναδείχθηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Σοβιετική Ένωση και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ του Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ακολούθησαν ιστορικές στιγμές, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό φέρουν την υπογραφή του, όπως για παράδειγμα η επανένωση της Γερμανίας, για την οποία ο ίδιος διαπραγματεύτηκε με τον Χέλμουτ Κολ, τερματίζοντας ουσιαστικά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ήταν ο πολιτικός ηγέτης που ακολουθήσε την πολιτική της Περεστρόϊκα («Ανασυγκρότηση») και της Γκλασνόστ («Διαφάνεια»), με την οποία ουσιαστικά τερματίστηκε η απολυταρχία του κομμουνιστικού καθεστώτος.

Ο Γκορμπατσόφ περνά στην ιστορία ως ο ηγέτης του Κρεμλίνου που επέτρεψε όχι μόνο την κατάρρευση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ) και τελικά την Επανένωση της Γερμανίας, αλλά και την αυτοδιάθεση όλων των χωρών του ανατολικού μπλοκ, το δικαίωμά τους να απαλλαγούν από την κηδεμονία της Μόσχας, σύμφωνα με τη Deutche Welle.

Θεωρείται ευρέως ως ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ο Γκορμπατσόφ παραμένει θέμα διαμάχης μέχρι σήμερα. Είναι παραλήπτης πολλών βραβείων, μεταξύ άλλων και του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1990. Επαινέθηκε ευρέως για τον καθοριστικό του ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, την επέκταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σοβιετική Ένωση και την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Αντίθετα, στη Ρωσία αμφισβητήθηκε συχνά καθώς δεν εμπόδισε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γεγονός που έφερε υποχώρηση της παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας και την οικονομική κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Αγαπητός στη Δύση αμφιλεγόμενος στη Ρωσία

Ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πληθυσμού πάντα έβλεπε τον πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος και του κράτους ως τον “νεκροθάφτη” της Σοβιετικής Ένωσης – και ως έναν πολιτικό χωρίς ένστικτο εξουσίας. Ο Γκορμπατσόφ παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, πριν το κράτος αυτοδιαλυθεί λίγο αργότερα. Ο νέος ισχυρός άνδρας στη Μόσχα εκείνη την εποχή ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν (1931-2007).

Η αναδρομή της ζωής του Γκορμπατσόφ στο παρακάτω video:

Τα προβλήματα υγείας και το τέλος του Σοβιετικού ηγέτη

Ο τελευταίος ηγέτης της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μπήκε στο νοσοκομείο πριν δύο μήνες, έπασχε από διαβήτη και είχε προβλήματα στα νεφρά.

Φωτογραφία του Γκορμπατσώφ στο νοσοκομείο είχε δημοσιεύσει στο Facebook ο Ρώσος επιστήμονας Νικολάι Ποδοσοκόρσκι.

Στη φωτογραφία διακρίνονταν επίσης ο οικονομολόγος Ρουσλάν Γκρίνμπεργκ, και ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς σε μια φωτογραφία που έμελλε να είναι και η τελευταία αυτής της εμβληματικής ιστορικής προσωπικότητας…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις