Διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του θεοκρατικού καθεστώτος έχει πάρει στο Ιράν το κύμα διαδηλώσεων που ξέσπασε με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μάχσα Αμινί, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τις ταραχές των έξι τελευταίων ημερών, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδης στις 16 Σεπτεμβρίου.

Επισήμως, η ιρανική κυβέρνηση κάνει λόγο για 17 νεκρούς, τουλάχιστον πέντε από τους οποίους μέλη των δυνάμεων καταστολής των διαδηλωτών.

Την Πέμπτη, διαδηλωτές πυρπόλησαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα σε πολλές πόλεις με την κυβέρνηση να απαντά κόβοντας τη σύνδεση στο διαδίκτυο σε περιοχές της Τεχεράνης και του Κουρδιστάν και πλοκάροντας την πρόσβαση σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το WhatsApp σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κίνημα ανυπακοής.

Στο μεταξύ, παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης έχει δημιουργηθεί από το θέαμα των γυναικών του Ιράν, οι οποίες κατέβηκαν στους δρόμους ή μέσω internet καίνε τις χιτζάμπ τους και κόβουν τα μαλλιά τους.

Τα σπίρτα, τα ψαλίδια και οι καμένες μαντήλες έχουν γίνει τα νέα σύμβολα ανυπακοής, εμπνέοντας εκατοντάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο να κάνουν το ίδιο και να ανεβάσουν αυτήν πράξη αυτή αντίστασης στα κοινωνικά μέσα.

«Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στο Ιράν, αλλά οι σκηνές χάους είναι απαράδεκτες»

Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι «απαράδεκτες» και προκαλούν χάος, δήλωσε ο πρόεδρος Ραϊσί αναφερόμενος στις οργισμένες αντιδράσεις για τον θάνατο της 22χρονης.

Ο ιρανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου της άτυχης κοπέλας, σημειώνοντας ότι στην έκθεση του ιατροδικαστή δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία.

Δεν παρέλειψε να καταλογίσει «υποκρισία» στη Δύση, αναφέροντας πως οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να εξετάζονται σε ολόκληρο τον κόσμο και «όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σημειώνεται πως η Κριστιάν Αμανπούρ, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες δημοσιογράφους του κόσμου, ιρανικής καταγωγής, είχε προγραμματίσει συνέντευξη με τον Πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι.

Εκείνος, όμως, ζήτησε από την δημοσιογράφο του CNN να φορέσει μαντήλα και φυσικά εκείνη αρνήθηκε, με αποτέλεσμα η συνέντευξη να μην γίνει ποτέ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις