Σημαντικές επιπτώσεις βλέπουν οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών σε Γαλλία και Ιταλία, άμα τη αφίξει της Τζόρτζια Μελόνι στην κυβέρνηση της ιταλικής χερσονήσου: επιστροφή του μπλόκου των πλοίων που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο, παραβίαση των δικαιωμάτων, «ποινικοποίηση» της αλληλεγγύης είναι μερικοί από τους “φόβους” τους.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και στις δύο χώρες ετοιμάζονται να συγκρουστούν με την νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, όπου πλέον είναι χαρακτηριστικό το δεξιό/ακροδεξιό στοιχείο συνασπισμού χάρη στην πρόεδρο του κόμματος των Αδελφών της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είχε αναφέρει προεκλογικά πως ένας από τους στόχους της είναι η αποτροπή του «εξισλαμισμού» της χώρας της.

Το πλέον φλέγονζήτημα θα είναι αυτό της αποβίβασης σε ιταλικά λιμάνια των προσφύγων που διασώζουν πλοία στη Μεσόγειο. Οι οργανώσεις που προασπίζονται την διάσωση και την προστασία των προσφύγων, φοβούνται ότι θα επαναληφθεί η κατάσταση που είχε επικρατήσει όταν ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας, ήταν υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, από το 2018 ως το 2019: Μπλοκάρισμα των πλοίων στα ανοικτά των ιταλικών ακτών.

«Την ώρα που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι απόπειρες διάπλου, που άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους καθημερινά, δεν πρέπει να περιμένουμε να εκτυλιχθεί ένα νέο δράμα προτού αντιδράσουμε», δήλωσε η Ντελφίν Ρουιγιό, γενική γραμματέας της οργάνωσης France terre d’ asile (Γαλλία, χώρα ασύλου), εκτιμώντας ότι είναι «ζωτικής σημασίας η Γαλλία και η Ευρώπη να ανασυνταχθούν» μπροστά σε μια Ιταλία η οποία σκοπεύει να ενεργήσει «αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο».

Η πλάνη της «εισβολής»

Το μπλοκάρισμα αυτών των πλοίων αλλά και η μάχη κατά της παράτυπης μετανάστευσης αποτελούν βασικά σημεία του προγράμματος του συνασπισμού της ιταλικής φερέλπιδος κυβέρνησης, τα οποία αναφέρονται στη συμφωνία που υπέγραψαν τα Αδέλφια της Ιταλίας, η Λέγκα και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Διάχυτος είναι ο φόβος, τη δεδομένη χρονική στιγμή, να ποινικοποιηθούν «οι επιχειρήσεις διάσωσης», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε Ιταλίδα αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της και η οποία εργάζεται για ΜΚΟ που περιπολεί στη Μεσόγειο.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση της Ιταλίας θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε η ίδια, εκφράζοντας την ανησυχία ότι «θα ληφθεί σειρά μέτρων» εχθρικών προς τη μετανάστευση και το δικαίωμα στο άσυλο, που θα βασίζονται «στη διαστρεβλωμένη ανάγνωση της πραγματικότητας» η οποία έχει στόχο να προωθήσει μια εικόνα «εισβολής ξένων».

«Παιχνίδι πινγκ-πονγκ»

«Φοβόμαστε μια επιδείνωση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που ζουν ή περνούν από την Ιταλία», σχολίασε η Μανόν Φιλονό, υπεύθυνη για ζητήματα μετανάστευσης στη Διεθνή Αμνηστία.

Η ΜΚΟ έχει ήδη αρχίσει «να παρακολουθεί τις πρακτικές των δυνάμεων ασφαλείας» στα μεθοριακά περάσματα, διότι ανησυχεί ότι θα επαναληφθεί «το παιχνίδι πινγκ πονγκ» μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, με την πρώτη να θεωρεί τη Γαλλία «οδό εξόδου» για τους μετανάστες που δεν θέλει να υποδεχθεί και τη δεύτερη να στέλνει «εκατοντάδες» μετανάστες στο ιταλικό έδαφος καθημερινά.

«Δυστυχώς προετοιμαζόμαστε για έναν σκληρό χειμώνα», παρατήρησε η Ανιές Αντουάν, αξιωματούχος της γαλλικής οργάνωσης Tous migrants (Όλοι μετανάστες), η οποία παρακολουθεί τη γαλλική πλευρά των συνόρων στις Άλπεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις