Ενισχυμένος παρουσιάζεται ο τυφώνας Ίαν, σε επίπεδο οριακά κάτω από την ισχυρότερη κατηγορία 5, απειλώντας να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, με τους ισχυρούς ανέμους και τις βροχές να πλήττουν τη Φλόριντα.

Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για μια διαφαινόμενη καταστροφή που συμβαίνει μία φορά ανά γενιά, με απειλητικά κύματα θύελλας, εκτεταμένες πλημμύρες και τρομακτικούς ανέμους.

«Καταστροφικά κύματα θύελλας, ανέμοι και πλημμύρες»

Για το «εξαιρετικά επικίνδυνο μάτι του Ίαν (που κινείται) προς την ξηρά» έκανε λόγο το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στην τελευταία του προειδοποίηση, το οποίο φέρνει διατηρούμενους ανέμους 155 μιλίων (249 χιλιομέτρων) την ώρα, μόλις 2 χλμ./ώρα την ώρα κάτω από την κατηγορία 5 – την ισχυρότερη στην κλίμακα Saffir-Simpson – με ριπές που φτάνουν τα 305 χλμ./ώρα.

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενημερώθηκαν να εκκενώσουν υποχρεωτικά τις κατοικίες τους σε δώδεκα παράκτιες κομητείες της Φλόριντα, ενώ σε αρκετές άλλες συνιστάται εθελοντική εκκένωση.

«Ο Ίαν έχει ενισχυθεί σε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τυφώνα κατηγορίας 4», ανέφερε το NHC προειδοποιώντας για «καταστροφικά κύματα θυέλλης, ανέμους και πλημμύρες».

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις κάνουν λόγο για βροχή έως και 61 εκατοστά σε τμήματα της λεγόμενης Ηλιόλουστης Πολιτείας, και κύματα θυέλλης που μπορεί να φτάσουν τα 3,6 έως 5,5 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι αρχές προειδοποιούσαν για συνθήκες έκτακτης ανάγκης.

«Πρόκειται για μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση», προειδοποίησε το NHC.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις