Αψηφώντας τις εκκλήσεις των 15 χωρών της Ε.Ε. και φωνές μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτρόπων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να μην προτείνει το ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

«Η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Επιτροπής, Ditte Juul-Jorgensen, ανέφερε στους εξοργισμένους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι αντί για πλαφόν η Επιτροπή θα παρουσίαζε ένα ‘non-paper’ με προτάσεις για κοινές αγορές».

«Μετά την ανακοίνωση της Juul-Jorgensen, ένας διπλωμάτης πήρε τον λόγο υπό επιδοκιμασίες, και δήλωσε ότι η υποσχεθείσα πρόταση της Επιτροπής ήταν στην πραγματικότητα ένα non-non-paper». «Είναι ένα non-paper για την Επιτροπή, αλλά είναι ένα non-non-paper για τα κράτη μέλη, επειδή δεν υπάρχει ακόμη, και είναι ένα non-non-paper επειδή στην πραγματικότητα δεν εισαγάγει νέες λύσεις» σημειώνει το Politico παρουσιάζοντας το παρασκήνιο των αντιδράσεων.

Μάλιστα, τρεις διπλωμάτες μιλώντας στο Playbook του Politico, είπαν ότι πίσω από την απόφαση της Κομισιόν βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει ειδικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να μην φτάσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα ήταν πιο δύσκολο να αποτραπεί η εφαρμογή του. Και το Politico σημειώνει ότι το Βερολίνο, έχει εξασφαλίσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρειάζεται για τον χειμώνα, γιατί λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, μπόρεσε να πλειοδοτήσει και να αγοράσει.

Συνεπώς, προτιμά μια λύση για εθνικές επιδοτήσεις στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για το φυσικό αέριο.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι εάν επιβληθεί ανώτατο όριο, το φυσικό αέριο θα πρέπει να αναδιανεμηθεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., αντί να κατανεμηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς στον πλειοδότη. Και παράλληλα, η Γερμανία έχει τροποποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αγοράς με ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Άλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου θα μπορούσε να επιτευχθεί με από κοινού αγορές, καθώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία της πλειοδοσίας και δεν θα ανέβαζαν τις τιμές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις