Στς 30 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έριξε το «μπαλάκι» ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με το αίτημα της Ουκρανίας για «ταχεία ένταξη» στη Συμμαχία, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να τονίζει ότι η Συμμαχία επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε, αρχικά, στην προσάρτηση «ευρωπαϊκού εδάφους» από τη Ρωσία, την οποία χαρακτήρισε ως παράνομη και τη μεγαλύτερη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό δεν αλλάζει την δέσμευσή μας για στήριξη της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε.

«Ο Πούτιν κινητοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες, εκτοξεύει ανεύθυνες απειλές περί πυρηνικών και τώρα προσαρτά παράνομα και άλλα ουκρανικά εδάφη. Όλα αυτά μαζί συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ξανά την «αταλάντευτη υποστήριξη» των συμμάχων στην ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Αν αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το Κίεβο έχει το δικαίωμα να ανακαταλάβει τα ουκρανικά εδάφη, ενώ κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο γιατί «είναι υπεύθυνος που τον άρχισε».

Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, είπε ότι οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμά της να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει, ενώ για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, ανέφερε ότι τα μέσα του ΝΑΤΟ που περιπολούν στην περιοχή συλλέγουν πληροφορίες για την έρευνα.

«Έτοιμοι για διάλογο αλλά με άλλο πρόεδρο»

Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι το Κίεβο ζητά την ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ αφού η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται (σε μεγάλο βαθμό) από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση της Ουκρανίας ακολούθησε το νέο διάγγελμα Πούτιν για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών και την τελετή που διεξήχθη.

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά όχι όσο είναι πρόεδρος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν γνωρίζει τίποτα από αξιοπρέπεια και τιμιότητα. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με ένα άλλο πρόεδρο», σημειώνει ο Ζελένσκι στο νέο μήνυμά του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις