Εμπρηστικής ρητορικής συνέχεια από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο 24ωρα πριν από τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, ο οποίος από το βήμα συνεδρίου στηλίτευσε τη «βοήθεια», που κατά τα λεγόμενά του ζητά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις Ηνωμένες Πολιτείες «κατά της Τουρκίας» για να διαμηνύσει: «Ό,τι και αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειαστεί».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ενάντια σε τι; Κατά της Τουρκίας. Ό,τι κι αν κάνετε, θα κάνουμε πάντα ό,τι χρειαστεί. Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εν μέσω των διαρκών τουρκικών προκλήσεων, και την επομένη της νέας εστίας που «άναψε» η Άγκυρα με την υπογραφή του έκνομου μνημονίου με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύσε νωρίτερα στην τουρκική πλευρά ότι η Ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες.

Συνάντηση Μητσοτάκη με αμερικανούς βουλευτές

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων, Άνταμ Σμιθ, παρουσία του Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, με βάση και το δεύτερο Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Επιπλέον, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την ακραία και κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς, καθώς και για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, η οποία είναι απαράδεκτη. Τόνισε, δε, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας ή των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και στις αρχές της καλής γειτονίας και επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας μας υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου με βάση το πλαίσιο αυτό.

Στο τραπέζι και πάλι οι χάρτες

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία των αμερικανών βουλευτών είχε και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος και εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία, για να ενημερώσει για τις εξελίξεις της τουρκικής προκλητικότητας και στο πεδίο της Λιβύης. Ο ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να δείξει και τους χάρτες της τουρκικής προκλητικότητας που έχουν γίνει εργαλείο της ελληνικής διπλωματίας, προκειμένου εταίροι και σύμμαχοι να κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι η Αθήνα ενημερώνει διαρκώς για τις εξελίξεις στο πεδί0 των τουρκικών προκλήσεων συμμάχους και εταίρους. Ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι δεν είναι η ελληνική πλευρά αυτή που αρνείται το διάλογο, αλλά η Τουρκία εκείνη που επιλέγει να κρατά σφραγισμένους τους διαύλους επικοινωνίας. Με την Αθήνα να θέτει ως μοναδικό όρο για οποιαδήποτε συνάντηση ο διάλογος να γίνεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις