Γλυπτά του Παρθενώνα: Αρνητικά αλλά και αμήχανα απάντησε η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας σε ερώτηση που δέχτηκε για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Όταν, δηλαδή, ο δημοσιογράφος της ζήτησε να τοποθετηθεί επί της πρότασης του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν για συμφωνία περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, η κ. Τρας απάντησε: «Α, α, δεν το στηρίζω αυτό».

Υπενθυμίζεται πως μόλις τον Ιούνιο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργός οικονομικών του Κάμερον, δήλωσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά.

Είπε ότι «στο Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά αφηγούνται την ιστορία ενός πολιτισμού σε σύγκριση με τους άλλους πολιτισμούς, της Κίνας, της Ινδίας, και άλλων τόπων της Μεσογείου… Στην Ελλάδα αφηγούνται μόνον την ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι υπάρχει μία συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί, και να αφηγηθούμε και τις δύο ιστορίες, στην Αθήνα και στο Λονδίνο, εάν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές».

Ο Όσμπορν κατέληξε ότι «οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι δεν υπάρχει καμία προσφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Δείτε το απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο στο 4:25′

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις