Στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών προχώρησε σήμερα (5/10) η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, με τους πολίτες της χώρας να οδηγούνται στις κάλπες την 1η Νοεμβρίου.

«Ενημέρωσα σήμερα τη βασίλισσα ότι θα διεξαχθούν εκλογές για το Folketing (το κοινοβούλιο)», δήλωσε η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Φρεντέρικσεν που βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο από τον Ιούνιο του 2019, κλήθηκε να διενεργήσει εκλογές μέχρι τον Ιούνιο του 2023 με βάση το εκλογικό σύστημα της Δανίας. Με βάση, όμως, το τελεσίγραφο που δέχθηκε από ένα μικρό κόμμα της κυβέρνησης συνεργασίας, δημιουργείται κυβερνητική μειοψηφία, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγείται στις κάλπες πριν από την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 6 Οκτωβρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «κόκκινο μπλοκ», που απαρτίζεται από αρκετά αριστερά κόμματα υπό τους Σοσιαλδημοκράτες, θα εξασφάλιζαν μεταξύ 47% και 50% των ψήφων σε σύγκριση με 49% με 50% που θα λάμβανε το «γαλάζιο μπλοκ», το οποίο περιλαμβάνει το Φιλελεύθερο Κόμμα, το Συντηρητικό Κόμμα και τρία ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα.

Όσον αφορά τις βουλευτικές έδρες, κανένα από τα δύο μπλοκ δεν διαθέτει πλειοψηφία στο εθνικό κοινοβούλιο χωρίς τη στήριξη βουλευτών της Γροιλανδίας και των Νήσων Φερόε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις