Τραγικά είναι τα νούμερα που προκύπτουν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι βροχές του μουσώνα ως προς την φτώχεια στο Πακιστάν, μιας και έξι έως εννέα εκατομμύρια κάτοικοι της χώρας βρίσκονται σε οικονομικό κίνδυνο, σύμφωνα με προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ήδη, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς μέσα σε σκηνές κοντά σε λιμνάζοντα νερά που έχουν καταστρέψει τα υπάρχοντά τους και τα μέσα διαβίωσής τους, όντας πρακτικά εκτοπισμένοι, .

Οι ζημιές που υπέστη το Πακιστάν ήταν πολύ σοβαρές ζημιές φέτος από τις βροχές του μουσώνα. Ήταν πρωτόγνωρης σφοδρότητας οι φετινές βροχές και προκάλεσαν τον θάνατο 1.700 ανθρώπων, κατέστρεψαν δύο εκατομμύρια κατοικίες και πλημμύρισαν το ένα τρίτο της χώρας.

Τα χειρότερα, βέβαια, δεν έχουν τελειώσει, μιας και σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό της φτώχειας στο Πακιστάν κινδυνεύει να αυξηθεί από 2,5 σε 4% ως άμεση συνέπεια των πλημμυρών. Η απώλεια θέσεων εργασίας, ζώων, καλλιεργειών, κατοικιών και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και η διάδοση ασθενειών και η αύξηση των τιμών στα είδη διατροφής απειλούν να βυθίσουν στη φτώχεια περίπου 6-9 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Για να ανατραπούν αυτές οι αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες χωρίς αμφιβολία θα χρειαστεί πολύς χρόνος», υπογραμμίζει η έκθεση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο πληθωρισμός στη χώρα αναμένεται να φθάσει στο 23% το οικονομικό έτος 2023.

Απο΄την πλευρά της η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα τονίζει ότι σχεδόν το 20% των 220 εκατομμυρίων κατοίκων του Πακιστάν ζει ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η τραγική ειρωνεία είναι πως το Πακιστάν ευθύνεται μόλις για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά συγκαταλέγεται στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στα ακραία καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ισλαμαμπάντ ζήτησε από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες των οποίων το αποτύπωμα άνθρακα είναι μεγαλύτερο να συμβάλλουν στη βοήθεια των λιγότερο ευνοημένων χωρών για περισσότερη δικαιοσύνη απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην οικονομία μας να επωφεληθεί από ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και θα παρείχε στους ανθρώπους τα βιώσιμα εισοδήματα που χρειάζονται”, υπογράμμισε την Τρίτη η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Σέρι Ρέχμαν. “Βρισκόμαστε συνεχώς σε μάχη για να σώζουμε ζωές, κάτι που δεν έχει σταματημό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις