Την ιστορική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο χαιρετίζουν οι ΗΠΑ, όσον αφορά την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του, «η ενέργεια -ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο- θα πρέπει να χρησιμεύει ως εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας και όχι ως εργαλείο σύγκρουσης».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε και στον ρόλο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έπειτα από αρκετούς μήνες διαμεσολάβησης, οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου συμφώνησαν να τερματίσουν επίσημα τη διαμάχη τους για τα θαλάσσια σύνορα.

Όπως πρόσθεσε, «η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τις δύο κυβερνήσεις προβλέπει την ανάπτυξη ενεργειακών πεδίων προς όφελος και των δύο χωρών, δημιουργώντας τις βάσεις για μια πιο σταθερή και ευημερούσα περιοχή και αξιοποιώντας νέους ζωτικούς ενεργειακούς πόρους για τον πλανήτη. Είναι πλέον κρίσιμο όλα τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν προς την υλοποίηση της».

«Η συμφωνία προστατεύει επίσης την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα του Ισραήλ που είναι κρίσιμα για την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Παρέχει στον Λίβανο την δυνατότητα να αρχίσει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Και προωθεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και του αμερικανικού λαού σε μια πιο σταθερή, ευημερούσα και ολοκληρωμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με μειωμένους κινδύνους νέων συγκρούσεων» πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις