Ρωσικό πετρέλαιο: Με φόντο τα σενάρια για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο με απόφαση της G7, το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όποια χώρα στηρίξει μια ενδεχόμενη απόφαση τέτοιου τύπου. Η Μόσχα σημείωσε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις της Ρωσίας θα ληφθούν όταν η χώρα έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία.

«Μέχρι τώρα, εξακολουθούμε να κινούμαστε στη θέση του προέδρου Πούτιν ότι δηλαδή δεν θα παρέχουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα ορίσουν και θα συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν πλαφόν», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην καθημερινή τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους.

«Όμως πρέπει να αναλύσουμε τα πάντα πριν διατυπώσουμε τη θέση μας», είπε.

«Ουκρανική και ξένη η ευθύνη για τις ζημιές στο Κίεβο», λέει ο Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε επίσης ότι οι επιθέσεις του στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας είχαν στόχο αμάχους, υποστηρίζοντας πως το Κίεβο μπορεί να «σταματήσει τα δεινά» του πληθυσμού του ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως «δεν έγιναν πλήγματα σε “κοινωνικούς” στόχους ούτε θα γίνει κανένα -ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε αυτό».

«Όσο για τους στόχους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με στρατιωτικό δυναμικό, αποτελούν κατά συνέπεια αντικείμενο πληγμάτων», είπε.

Ερωτηθείς για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο άμαχος πληθυσμός της Ουκρανίας ο Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι εξακολουθεί να ισχύει η θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί να καταστρέψει την Ουκρανία ή τον λαό της, επιρρίπτοντας στο Κίεβο την ευθύνη για τη συνέχιση των εχθροπραξιών.

«Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει κάθε ευκαιρία να επαναφέρει την κανονικότητα, έχει κάθε ευκαιρία να επιλύσει την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της ρωσικής πλευράς και, κατά συνέπεια, να θέσει τέλος σε όλη την οδύνη του πληθυσμού», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Κανένα πλήγμα δεν πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο. Όλες οι ζημιές στην πόλη, που αναφέρονται από το καθεστώς του Κιέβου, είναι συνέπεια της πτώσης ξένων και ουκρανικών πυραύλων της αντιαεροπορικής άμυνας, η οποία έχει εγκατασταθεί σε οικιστικές ζώνες της ουκρανικής πρωτεύουσας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Εποικοδομητικές« οι συζητήσεις με τον ΙΑΕΑ για το σταθμό της Ζαπορίζια

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε πως οι επαφές με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕμ Ραφαέλ Γκρόσι, για την ασφάλεια στον υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία υπήρξαν «εποικοδομητικές».

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ συναντήθηκε με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη για να συζητήσουν για την ασφάλεια στον σταθμό, με την περιοχή γύρω από αυτό να αποτελεί εστία συγκρούσεων και το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε επίσης πως η Ρωσία δεν σκοπεύει να έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ ούτε είχε την πρωτοβουλία για την επαφή με την Ουάσινγκτον στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε πως οι επαφές με την Ουάσινγκτον γίνονται τηλεφωνικώς, αλλά λαμβάνουν χώρα μέσω διπλωματικών διαύλων και όχι σε επίπεδο προέδρων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις