Οι δεινοί σκιέρ που ετοιμάζονται να επισκεφθούν τις Γαλλικές Άλπεις θα πρέπει να ξέρουν ότι, τα λιφτ του σκι θα κινούνται με μικρότερη ταχύτητα και το τεχνητό χιόνι θα είναι λιγότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, ως συνέπεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», το δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο «Chamonix» ήδη έχει δεσμευτεί ότι θα «κόψει» ταχύτητα στα τελεφερίκ και τα λιφτ σε περιόδους με λιγότερη κίνηση. Την ίδια ώρα, το χιονοδρομικό κέντρο «Val Thorens» αποφάσισε να μειώσει την θερμοκρασία στις εγκαταστάσεις και να περιορίσει τη χρήση τεχνητού χιονιού.

«Ορισμένα χιονοδρομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Chamonix και Val Thorens, έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν την παραγωγή τεχνητού χιονιού και να μειώσουν τη θέρμανση εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων», δηλώνουν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Οι διαχειριστές των χιονοδρομικών κέντρων στις γαλλικές Άλπεις προσπαθούν να βρουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη μείωση κατανάλωσης της ενέργειας. Περίπου τα μισά θέρετρα να προετοιμάζονται επίσης για τρεις έως έξι φορές υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Chamonix, κοντά στην Ελβετία, αν δεν υπάρχουν πολλοί σκιέρ, τα λιφτ του σκι και τα τελεφερίκ θα κινούνται κατά 10% πιο αργά. Και αν το χιονοδρομικό κέντρο λάβει ειδοποίηση ότι τα τροφοδοτικά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, τότε θα επιβραδύνει τους ανελκυστήρες κατά 30%.

Στο χιονοδρομικό κέντρο Val Thorens, το προσωπικό συντήρησης και του εστιατορίου θα έχει στη διάθεσή του περίπου 10 λεπτά – αντί μιας ώρας – για να μεταφερθεί στον χώρο εργασίας του προτού ανοίξουν οι πίστες. «Αυτά τα μέτρα «θα είναι αόρατα και ανώδυνα για τους πελάτες μας. Ο στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας δεν θα αισθανθούν τον αντίκτυπο των περικοπών ενέργειας», υπογραμμίζει ο Μπενζαμίν Μπλαν, διευθυντής στο κέντρο «Les 3 Vallees».

«Τα μισά από τα χιονοδρομικά κέντρα της Γαλλίας αναγκάστηκαν φέτος να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους αναφορικά με το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Αναμένουν επίσης ότι οι ετήσιες δαπάνες τους θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν το 2023», επισημαίνει ο Αλεξάντρ Μολάν, πρόεδρος της ένωσης χιονοδρομικών κέντρων της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις