Ακόμα και το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας του Twitter στην Ευρώπη άφησε ανοιχτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Τιερί Μπρετόν, καλώντας τον Έλον Μασκ να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση περιεχομένου.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Twitter του Έλον Μασκ ακόμη και με απαγόρευση, εάν ο δισεκατομμυριούχος δεν συμμορφωθεί με τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τη διαχείριση περιεχομένου. ΕΕ και Μασκ μπαίνουν πια σε μια ρυθμιστική μάχη (regulatory battle) για το μέλλον του κοινωνικού δικτύου, σχολιάζουν οι συντάκτες των Financial Times.

Μάλιστα, ο Μπρετόν φέρεται να απείλησε ακόμα και με απαγόρευση του Twitter στην Ευρώπη, εφόσον δεν συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης που είχαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με τον ίδιο τον Έλον Μασκ, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές με γνώση όσων διημείφθησαν.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος φέρεται να τόνισε στον Μασκ ότι πρέπει να τηρήσει μία σειρά από κανόνες, εάν θέλει να συνεχίσει το Twitter να λειτουργεί στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες, η νέα ιδιοκτησία του Twitter θα πρέπει να απέχει από αυθαίρετες αποφάσεις, να αναλάβει δράση ενάντια στην παραπληροφόρηση αλλά και να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας «εκτεταμένος ανεξάρτητος έλεγχος» εντός της πλατφόρμας (extensive independent audit) μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Εάν ο Μασκ δεν τηρήσει αυτούς τους κανόνες, τότε το Twitter κινδυνεύει να παραβιάσει τον νέο νόμο της ΕΕ για τις ψηφιακές υπηρεσίες, έναν νόμο ορόσημο που θέτει πρότυπα για το πώς οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας (Big Tech) θα πρέπει να επιθεωρούν το περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. Εάν το Twitter παραβιάσει όσα προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε θα μπορούσε να απαγορευθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη ή να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 6% του παγκόσμιου τζίρου του.

Η αντίδραση του Μασκ

Ο Μασκ φέρεται από την πλευρά του να αποδέχθηκε ως «πολύ λογικά» όσα του ζητούν οι Ευρωπαίοι, όπως σημειώνουν οι FT αναφερόμενοι στη σημερινή βιντεοδιάσκεψη Μπρετόν – Μασκ. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Μασκ υποστήριξε ότι έχει διαβάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι, κατά την άποψή του, αυτή η νομοθεσία θα έπρεπε να εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, πολλά από όσα έχει κάνει και όσα έχει πει τις περασμένες εβδομάδες ο δισεκατομμυριούχος αναφορικά με την καλούμενη «ελευθερία του λόγου» στην πλατφόρμα μοιάζουν να έρχονται σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πράγμα που γεννά ανησυχίες για το μέλλον.

Η ΕΕ ζητά από τον Μασκ να διασαφηνίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων οι χρήστες θα αποκλείονται από την πλατφόρμα. Ο δισεκατομμυριούχος προσφάτως αποκατέστησε τον λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από… δημοσκόπηση που διεξήγαγε μεταξύ των χρηστών για το αν θα έπρεπε να επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να επιστρέψει στον ιστότοπο.

Άλλοι αμφιλεγόμενοι λογαριασμοί, όπως του Κάνιε Γουέστ και του Άντριου Τέιτ, έχουν επίσης δεχθεί προσκλήσεις να επιστρέψουν στο Twitter, αν και παραμένουν αποκλεισμένοι από άλλες πλατφόρμες όπως είναι εκείνες του Facebook και του Instagram.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για το εάν το Twitter έχει πια αρκετό προσωπικό ώστε να μπορεί να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες, αφού ο Μασκ απέλυσε περισσότερους από τους μισούς από τους υπαλλήλους της εταιρείας τις περασμένες εβδομάδες.

Ο Μπρετόν κάλεσε επίσης τον Μασκ να εφαρμόσει αυστηρούς κανόνες αναφορικά με τις στοχευμένες διαφημίσεις. Σημειώνεται ότι αυτά τα μέτρα είναι σύμφωνα με τους νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις