Ένα πείραμα διάρκειας 6 μηνών με θέμα τη μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας κατά μία ημέρα με αλλαγή στις ώρες, οι οποίες από 40 σε πέντε μέρες, θα γίνονται 32 σε τέσσερις χωρίς μείωση μισθού, δοκιμάστηκε, με τα αποτελέσματα να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τη New York Post η συντριπτική πλειοψηφία -τόσο των εταιρειών όσο και των εργαζομένων- συμφώνησαν ότι πρόκειται για τέλεια ιδέα, με σχεδόν όλους να λένε ότι είναι απίθανο να επιστρέψουν ποτέ στην «κανονικότητα» των 40 ωρών εργασίας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός 4 Day Week Global Foundation οργάνωσε το πιλοτικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν 33 εταιρείες και σχεδόν 1.000 εργαζόμενοι. Η μελέτη, που έγινε κυρίως σε αμερικανικές και ιρλανδικές εταιρείες, διεξήχθη από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου και στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες ήταν συντριπτικά θετικοί.

Αύξηση στα κέρδη των εταιρειών με την αλλαγή στο ωράριο

Φυσικά το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται από την πλευρά των εργοδοτών στην παραγωγικότητα και την απόδοση. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες, η βαθμολογία άγγιξε το 9 στα 10. Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που δήλωσαν πως νονταν λιγότερο άγχος, βίωσαν λιγότερη αϋπνία, εξάντληση και είχαν βελτιωμένη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι λιγότερες ώρες με τον ίδιο μισθό δεν ήταν μόνο καλές για το ηθικό και την ευημερία των εργαζομένων, αλλά και για τους εργοδότες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα έσοδα της μέσης εταιρείας αυξήθηκαν κατά 38% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Juliet Schor, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και επικεφαλής ερευνητής του πειράματος, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέφεραν αύξηση του φόρτου εργασίας, επίσης.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης της εργασίας πέτυχε και ότι η απόδοση δεν επιτεύχθηκε μέσω επιτάχυνσης, κάτι που δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε επιθυμητό», σχολίασε.

Ωράριο «win-win» για εργοδότες και εργαζομένους

Ο επικεφαλής στρατηγικής για το Kickstarter, Jon Leland, συμμετείχε στη μελέτη και την αποκάλεσε «πραγματική win-win».

«Η τετραήμερη εβδομάδα ήταν μεταμορφωτική για την επιχείρησή μας και τους ανθρώπους μας», είπε ο Leland. «Το προσωπικό είναι πιο συγκεντρωμένο και πιο αφοσιωμένο, βοηθώντας μας να πετύχουμε τους στόχους μας καλύτερα από πριν», συνέχισε.

Το 4 Day Week Global Foundation, το οποίο ξεκίνησε το 2017 για να χρηματοδοτήσει έρευνα σχετικά με την εν λόγω ιδέα, ολοκλήρωσε επίσης μια παρόμοια, ακόμη μεγαλύτερη μελέτη σε 70 εταιρείες και 3.300 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Φεβρουάριο.

Το 2018, μια εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία δοκίμασε μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ανέφερε θετικά ευρήματα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αυτής εμπνεύστηκε να δοκιμάσει μια τετραήμερη εβδομάδα, καθώς διάβασε μια έρευνα του 2016 με 1.989 βρετανούς υπαλλήλους γραφείου, η οποία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι είναι παραγωγικοί μόνο για μόλις λιγότερο από τρεις ώρες μιας οκτάωρης εργάσιμης ημέρας, επειδή παρασύρονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συζητούν θέματα εκτός δουλειάς με συναδέλφους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις