Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του. «Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν κατά την κοινή συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον με την Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας των διμερών επαφών στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θα διεξαχθεί «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ. Θα παραμείνουμε ενωμένοι, για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που η σύρραξη διαρκεί ήδη εννέα και πλέον μήνες.

Από την πλευρά του ο Μακρόν δήλωσε ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς», διότι αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «εγκατάλειψη» της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο την «παγκόσμια σταθερότητα».

Υπόλογη η Ρωσία

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα Μπάιντεν και Μακρόν τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».

Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις