Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα την άρση της ασυλίας των Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα, δύο Ευρωπαίων βουλευτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάργκεϊτ, ανοίγοντας το δρόμο για την τελική ψηφοφορία από όλους τους ευρωβουλευτές την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Politico, ο Adrián Vázquez Lázara, ο Ισπανός βουλευτής του Renew που προεδρεύει της επιτροπής, έγραψε στο Twitter ότι η επιτροπή ψήφισε για την τύχη και των δύο ευρωβουλευτών με 23 βουλευτές υπέρ και κανέναν κατά σε κάθε περίπτωση. Το Κοινοβούλιο πρέπει να ανακαλέσει το νομικό προνόμιο που απολαμβάνουν οι ευρωβουλευτές προκειμένου το Βέλγιο να διερευνήσει και ενδεχομένως να κατηγορήσει τους νομοθέτες.

Η Manon Aubry, η επικεφαλής της ομάδας της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο και επικεφαλής ευρωβουλευτής και στους δύο φακέλους, είπε στους δημοσιογράφους ότι η ψηφοφορία στην επιτροπή έγινε “χωρίς έκπληξη” και ότι ολόκληρο το κοινοβούλιο θα διεξαγάγει τελική ψηφοφορία την Πέμπτη για την άρση της ασυλίας των δύο βουλευτών.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε παρόμοια ψηφοφορία και είναι η απόδειξη ότι η δικαιοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά της», είπε. Ένα δεύτερο άτομο στην αίθουσα επιβεβαίωσε το σχέδιο για την οριστικοποίηση της άρσης της ασυλίας την Πέμπτη.

Ο Cozzolino — ένας Ιταλός σοσιαλιστής βουλευτής που προήδρευσε κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Μαρόκου — και ο Βέλγος Σοσιαλιστής Tarabella, έχουν παγιδευτεί στο σκάνδαλο διαφθοράς που εμπλέκει νυν και πρώην ευρωβουλευτές και λομπίστες που κατηγορούνται ότι πήραν μετρητά με αντάλλαγμα την επιρροή του έργου του Κοινοβουλίου υπέρ του Κατάρ και Μαρόκο. Και οι δύο ευρωβουλευτές αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έκαναν αδίκημα.

Έχουν προκύψει τραγικές λεπτομέρειες για την υποτιθέμενη ανάμειξη του Ταραμπέλα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιεύσεων στον βελγικό Τύπο ότι πήρε 120.000 ευρώ από τον Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, τον πρώην ευρωβουλευτή στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Panzeri έκλεισε μια συμφωνία ένστασης νωρίτερα τον Ιανουάριο, πυροδοτώντας φόβους ότι ο κύκλος εμπλοκής θα μπορούσε να επεκταθεί σε περισσότερους ευρωβουλευτές.

Ο Κοτζολίνο και ο Ταραμπέλα αντιμετωπίζουν επίσημα έρευνα από τις βελγικές αρχές μόλις διεξαχθεί η ψηφοφορία την Πέμπτη.

Οι Βέλγοι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ζήτησαν την άρση της νομικής ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών στις 2 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola να δεσμευτεί ότι θα κινηθεί γρήγορα για το θέμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις