Τη στήριξή της προς το Κίεβο επανέλαβε, την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το τέλος της συνόδου κορυφής για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε, στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Ουκρανία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο. Βολοντίμιρ Ζελένσκι. και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Το μέλλον της Ουκρανίας είναι με την ΕΕ» πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ΕΕ απέκλεισε την προοπτική άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, δήλωσε πως υπάρχουν ορισμένοι στόχοι, τους οποίους πρέπει να εκπληρώσει το Κίεβο στο πλαίσιο της προσπάθειας ένταξής του, πετώντας έτσι το “μπαλάκι” στους Ουκρανούς.

«Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, αλλά υπάρχουν στόχοι που πρέπει να επιτύχετε» επισήμανε η φον ντερ Λάιεν απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδρομή ένταξης της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η διαδικασία μπορεί να κταρήσει χρόνια, καθώς πέρα από τη λήξη του πολέμου, απαιτεί την υιοθέτηση εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, οι οποίες αφορούν στην οικονομία, τη δικαιοσύνη, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.λπ.

Περί κυρώσεων και όπλων

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρθηκαν και στο θέμα των κυρώσεων προς τη Μόσχα. Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το επόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας θα θέτει στο στόχαστρο εξαρτήματα ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να στοχεύουν στο να διασφαλίσουν ότι η Μόσχα δεν θα μπορεί να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.

Η βοήθεια της Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει ανέλθει σχεδόν στα 50 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου και περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το 10ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, τις επόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο στρατιωτικό σκέλος, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θα παλέψει για να κρατήσει την ανατολική πόλη «οχυρό» Μπαχμούτ, για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί, και κάλεσε τη Δύση να την προμηθεύσει με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να βοηθήσει το Κίεβο να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ντονμπάς.

«Κανείς δεν θα χαρίσει το Μπαχμούτ. Θα πολεμήσουμε όσο μπορούμε. Θεωρούμε το Μπαχμούτ το οχυρό μας» τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Η Ουκρανία θα μπορέσει να κρατήσει το Μπαχμούτ και να απελευθερώσει το κατεχόμενο Ντονμπάς αν παραλάβει όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιθυμεί να λάβει περισσότερη δυτική στρατιωτική βοήθεια, πέρα από τα τανκς που υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές αναμένεται να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις μόλις τελειώσει ο χειμώνας. Το Κίεβο ζητά τώρα μαχητικά αεροσκάφη. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι θα στείλουν βόμβες μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία ως μέρος ενός νέου πακέτου βοήθειας 2,17 δισ. δολαρίων.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να βρίσκονται στο Κίεβο, σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στην ουκρανική πρωτεύουσα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο πρώτος αεροπορικός συναγερμός στο Κίεβο ήχησε το πρωί, ενώ ο δεύτερος, ώρες αργότερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις