Βενεζουέλα: Το δικαστήριο ακύρωσε το άρθρο του κώδικα της στρατιωτικής δικαιοσύνης που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία εντός των ενόπλων δυνάμεων.

Η διάταξη προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών «για έλλειψη επαρκούς σαφήνειας και νομικής ακρίβειας σχετικά με τη συμπεριφορά», και επέβλεπε τιμωρία κατά μελών του στρατού που διέπραξαν «σεξουαλικές πράξεις ενάντια στη φύση».

Ωστόσο, δεν προσδιόριζε τι σήμαινε αυτό. Το άρθρο δεν ήταν συμβατό με το σύνταγμα ή με την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε το δικαστήριο.

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη συντηρητική Βενεζουέλα χαιρέτησαν την απόφαση ενώ ο ακτιβιστής Λεάντρο Βιλόρια είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Μετά από τόσα χρόνια αγώνα πετύχαμε την ακύρωση του άρθρου του κώδικα στρατιωτικής δικαιοσύνης».

Ένας στρατιωτικός που εκδιώχθηκε επειδή έγινε γνωστό στις ένοπλες δυνάμεις ότι ήταν ομοφυλόφιλος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ακύρωση του άρθρου του ανοίγει τη δυνατότητα να ζητήσει να επιστρέψει.

«Τώρα είναι θέμα αξιολόγησης εάν δεδομένης αυτής της κατάστασης προχωρήσει η διαδικασία επιστροφής μου. Τουλάχιστον με αυτή την απόφαση θα εξαφανιστεί ο φόβος», είπε, διατηρώντας την ανωνυμία του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις