Την ώρα που το 69% των πολιτών επιθυμεί δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η κυβέρνηση της Γαλλίας εξόργισε εκ νέου τα συνδικάτα, την Τρίτη, απορρίπτοντας αιφνίδια τα αιτήματά τους για «παύση» των σχεδίων, ώστε να επιτραπεί μια περίοδος διαμεσολάβησης.

Επεισόδια αυτή την ώρα στο Παρίσι

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε μια αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκατοντάδες χιλιάδες συμμετέχουν στη 10η ημέρα απεργιών και διαμαρτυριών σε όλη τη Γαλλία.

Στη Λιόν, 30.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη δέκατη μέρα κινητοποίησης σύμφωνα με το διασυνδικαλιστικό, 12.500 σύμφωνα με τη νομαρχία.

Αντιπαραθέσεις μεταξύ της αστυνομίας και ορισμένων διαδηλωτών σημειώθηκαν στο Μπορντό.

Τεταμένη ατμόσφαιρα έξω από το γραφείο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος στην πόλη Saint-Etienne. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν την πόρτα.

Η κυβέρνηση απορρίπτει την προσφορά «διαμεσολάβησης» από τα συνδικάτα

Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο την Τρίτη, ο μετριοπαθής επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπέργκερ, πρότεινε «διαμεσολάβηση» σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός. Αλλά η πρόταση απορρίφθηκε αμέσως από την κυβέρνηση.

«Δεν χρειαζόμαστε απαραίτητα «διαμεσολάβηση» για να μιλήσουμε μεταξύ μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Olivier Véran.

Ο Μπέργκερ κατήγγειλε την «απαράδεκτη» απάντηση της κυβέρνησης της Γαλλίας από τη θέση του στην κεφαλή της πορείας στο Παρίσι. Ωστόσο, έλαβε κάποια απροσδόκητη υποστήριξη από το κεντρώο κόμμα MoDem (Mouvement democrate), μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού.

«Είναι καλό να έχουμε ένα ή δύο άτομα που αναζητούν διάλογο και κάνουν ένα βήμα πίσω», δήλωσε ο επικεφαλής του MoDem, Ζαν-Πολ Ματέι.

Λήξη απεργίας αποκομιδής σκουπιδιών

Το σωματείο CGT ανακοίνωσε ότι η απεργία αποκομιδής σκουπιδιών θα λήξει από την Τετάρτη. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων μετά την απεργία των εργαζομένων στη συλλογή απορριμμάτων ενάντια στα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Οι εργαζόμενοι και οι οδηγοί μπορούν επί του παρόντος να συνταξιοδοτηθούν από την ηλικία των 57 ετών, αλλά σύμφωνα με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια εργασίας. Η πρόωρη συνταξιοδότηση είναι μια επιλογή για εκείνα τα επαγγέλματα που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στη συλλογή σκουπιδιών λένε ότι θα ήταν άδικο να τους κάνουν να εργάζονται περισσότερο, καθώς το προσδόκιμο ζωής τους είναι 12-17 χρόνια κάτω από τον γαλλικό μέσο όρο, σύμφωνα με το συνδικάτο CGT.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις