Η Γαλλία εξετάζει προσωρινή αναστολή της συμφωνίας του Σένγκεν

Η Γαλλία εξετάζει προσωρινή αναστολή της συμφωνίας του Σένγκεν
Η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της συμφωνίας του Σένγκεν για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της συρροής πλήθους μεταναστών από την Τυνησία και τη Λιβύη, μέσω Ιταλίας, ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αυτό το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της γαλλο-ιταλικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη στη Ρώμη με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Την περασμένη Κυριακή το Παρίσι προκάλεσε την οργή των Ιταλών με την αναστολή της κυκλοφορίας των αμαξοστοιχιών από την ιταλική πόλη Βεντιμίλια προς τη νότιο-ανατολική Γαλλία, θεωρώντας ότι ένα τρένο στο οποίο επέβαιναν διαδηλωτές που ήθελαν να συνοδεύσουν τυνήσιους μετανάστες δημιουργούσε κίνδυνο για διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, είναι ενοχλημένη από την Ιταλία η οποία αποφάσισε να χορηγήσει άδειες παραμονής έξι μηνών σε περισσότερους από 20.000 Τυνήσιους που έχουν φθάσει στις ακτές της από τον Ιανουάριο, ώστε να μπορέσουν να συναντήσουν "φίλους και συγγενείς" στην Γαλλία και αλλού στην Ευρώπη.

"Υπάρχει ένας κανόνας που επικρατεί στη συμφωνία του Σένγκεν ο οποίος είναι ότι η πρώτη χώρα εισόδου διαχειρίζεται τους μετανάστες", υπενθύμισε τη Δευτέρα για το θέμα αυτό ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

Τόνισε μάλιστα ότι οι αλλοδαποί, στους οποίους η Ιταλία δίνει προσωρινές άδειες παραμονής θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν επαρκείς οικονομικούς πόρους για να διαμείνουν στη χώρα της δεύτερης παραμονής, αλλά και για να επιστρέψουν στη χώρα τους στη συνέχεια.

Αν δεν έχουν αυτούς τους πόρους, "θα οδηγήσουμε και πάλι τους ανθρώπους αυτούς στην Ιταλία, η οποία είναι η χώρα πρώτης παραμονής", σημείωσε ο Γκεάν.