Η ανατροπή Μπερλουσκόνι προκαλεί πολιτική αστάθεια

Η ανατροπή Μπερλουσκόνι προκαλεί πολιτική αστάθεια
Χάος προκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία, καθώς μολονότι ο Μπερσάνι εξασφαλίζει την πλειοψηφία σε εθνικό επίπεδο, λόγω του εκλογικού νόμου, ο Μπερλουσκόνι εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Γερουσία, πετυχαίνοντας μία ανατροπή που άφησε άναυδη την Ευρώπη.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποδείχθηκε εφτάψυχος την ύστατη ώρα, καθώς παρά τις αντίθετες προβλέψεις, δεν αποκλείεται να είναι ο νικητής των εκλογών.

Το παραπάνω ενδεχόμενο, πέραν του ότι προκαλεί πονοκέφαλο σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και χρηματαγορές, οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα σε πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία και νέες εκλογές στην Ιταλία, καθώς η κεντροαριστερά κατέστησε σαφές ότι δεν συνεργάζεται με τον Μπερλουσκόνι.

Σχολιαστές αναφέρουν ότι τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Ενώ τα αρχικά exit polls έδειχναν επικράτηση του Μπερσάνι, ο "Καβαλιέρε" έκανε την ανατροπή στην κάλπη για τη Γερουσία.

Η πρόβλεψη της εφημερίδας "Λα Ρεπούμπλικα", για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίνει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Ο "μαγικός αριθμός" για την πλειοψηφία στη Γερουσία είναι οι 158 έδρες.

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν, η κεντροαριστερά δεν θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.Το ενδιαφέρον στρέφεται σε περιφέρειες που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών: στη Λομβαρδία, το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία.

Η παράταξη Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη στη Λομβαρδία (Μιλάνο) με 34,6%, έναντι 31% της κεντροαριστερής συμμαχίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης του La7.

Σύμφωνα με το ίδιο δίκτυο, η δεξιά επικρατεί και στην κούρσα στη Σικελία με 33%, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται το κίνημα του Γκρίλο με 28,4% και έπεται η κεντροαριστερά με 28%.

Στην επίσης μεγάλη περιφέρεια της Καμπανίας (Νάπολη), η παράταξη του Μπερλουσκόνι συγκεντρώνει για τη Γερουσία το 35,6% έναντι 30% της συμμαχίας του Μπερσάνι.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα για τη Βουλή, η κεντροαριστερή συμμαχία προηγείται της κεντροδεξιάς με λιγότερη από μία μονάδα, σύμφωνα με τις εκλογικές προβολές που παρουσίασε νωρίς το βράδυ το RAI και η Mediaset.

Ειδικότερα, ο Μπερσάνι συγκεντρώνει 29,1%, ο Μπερλουσκόνι 28,6%, ο Γκρίλο 26,3% και ο Μόντι 10,8%.

Σύμφωνα με την Img και το ιδιωτικό κανάλι La7 η προοδευτική συμμαχία θα εξασφαλίσει το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέππε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.Γκρίλο: Αδίκημα κατά του γαλαξία αν παραδοθεί η Ιταλία στον Μπερλουσκόνι

"Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες. Θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια μεγάλη κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να τα καταφέρουν", δήλωσε ο Μπέπε Γκρίλο, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι του κινήματος "Πέντε Αστέρων".
 
"Εμείς θα δώσουμε τις μάχες μας, με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Όποιος θέλει, ας μας ακολουθήσει", πρόσθεσε ο Ιταλός ηθοποιός, κατά την άποψη του οποίου "το να παραδοθεί και πάλι η χώρα στο Μπερλουσκόνι, για έξι μήνες ή ένα χρόνο, θα αποτελούσε αδίκημα κατά ολόκληρου του γαλαξία".
 
Ο ιδρυτής του κινήματος "Πέντε Αστέρων", ο οποίος δεν θέλησε να θέσει υποψηφιότητα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι "σε όσους τον ρωτούν ποία θέση θα λάβει ακριβώς, η πολιτική του δύναμη, απαντά: πίσω από τον αυχένα του καθένα, για να δίνουμε και καμιά καρπαζιά".
 
"Τόσο η δεξιά όσο και η αριστερά χρεοκόπησαν. Βρίσκονται στην εξουσία εδώ και είκοσι πέντε χρόνια και αποτελούν το πραγματικό πρόβλημα της Ιταλίας", ολοκλήρωσε ο Μπέπε Γκρίλο, σύμφωνα με τον οποίο "το κίνημά του κατάφερε να ξαναζωντανέψει βλέμματα ανθρώπων τα οποία, πλέον, είχαν σβήσει".Πολιτική αστάθεια


"Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέττα.

"H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις" πρόσθεσε ο κ. Λέττα.

Ο αντιπρόεδρος των "Δημοκρατικών" υπογράμμισε, επίσης, ότι "πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει" και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι "χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών".

Νωρίτερα ο κ. Λέττα είχε δηλώσει πως "αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες".

"Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος που θα μείνει στην ιστορία", υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός, Ενρίκο Μπόντι.

Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι "είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας".

Ο σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι "θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες".

Ακόμα ένα στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε "όχι" σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, "κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά", εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.

"Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας... κάντε την αυτοκριτική σας", είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.

Τα πρώτα exit polls

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αρχικά προβάδισμα της κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Μπερσάνι προηγείτο με σημαντική διαφορά στις εκλογές με 34,5%-37% των ψήφων, έναντι ποσοστού 29%-31% του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο

Με άνοδο μόλις 0,73% έκλεισε ο γενικός δείκτης στη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών που μόλις είχε αρχίσει να αποκομίζει, καθώς τα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές προοιωνίζονται πολιτική αβεβαιότητα και κοινοβουλευτική αστάθεια.

Ο γενικός δείκτης FTSE Mib έκλεισε στις 16.352 μονάδες (+0,73%), μετά το πέρας μίας πολυκύμαντης συνεδρίας, η οποία χαρακτηρίσθηκε από αυξομειώσεις ανάλογα με την εικόνα των αποτελεσμάτων.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών δεκαετών ομολόγων αναφοράς -ή spread- που αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls μειώθηκε, άρχισε πάλι να αυξάνεται μετά τις ενδείξεις για επικράτηση της συμμαχίας του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία.