Εκατοντάδες τραυματίες από "βροχή" μετεωριτών

Εκατοντάδες τραυματίες από "βροχή" μετεωριτών
Τον κόσμο με... ανοιχτό στόμα άφησε η πτώση πολλών μετεωριτών ή πολλών κομματιών ενός μετεωρίτη (δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί) στα Ουράλια, προκαλώντας τον τραυματισμό πάνω από 950 ανθρώπων, μεγάλες υλικές ζημιές και διακοπή των τηλεπικοινωνιών.

Τα βίντεο και οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν "αντάξια" κινηματογραφικής ταινίας καταστροφής.

Οι περισσότεροι τραυματίστηκαν από σπασμένα τζάμια που προκλήθηκαν από το ωστικό κύμα που προκάλεσε η πτώση των ουρανίων σωμάτων, το οποίο περιγράφουν ως ανάλογο μίας μεγάλης έκρηξης. Η πλειονότητα των τραυματιών φέρει ελαφρά τραύματα.

Ο αστεροειδής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία. Ένα θραύσμα φέρεται να έπεσε σε μια παγωμένη λίμνη της επαρχίας Τσελιαμπίνσκ, όπου άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου έξι μέτρων.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι κατέρρευσε η οροφή ενός εργοστασίου της περιοχής.
 
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές και κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται.

"Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε", επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Οι αναφορές από κρατικές αρχές είναι συγκεχυμένες,
καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου Έκτακτων Καταστάσεων ανέφερε πως επρόκειτο για βροχή μετεωριτών ενώ εκπρόσωπος άλλου υπουργείου μίλησε για έναν μετεωρίτη.

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών εκτιμά ότι το μετέωρο είχε μάζα γύρω στους δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 54.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Βίντεο αυτόπτηΣύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το Russia Today, ένας μετεωρίτης "αναχαιτίστηκε" από μονάδα της πολεμικής αεροπορίας κοντά στο Τσέλιαμπινσκ.

Το ουράνιο σώμα φέρεται να διαλύθηκε από πύραυλο σε ύψος 20 χλμ από την επιφάνεια της Γης.

Σημειώνεται ότι η NASA περίμενε τη διέλευση αστεροειδούς κοντά από τη Γη, ωστόσο επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν ότι τα δύο περιστατικά δεν συνδέονται.

Προκλήθηκε πανικός σε τρεις πόλεις,
με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι τα σπίτια τους έτρεμαν, τζάμια έσπαγαν, ενώ οι πρώτες τους σκέψεις ήταν ότι έπεσε κοντά κάποιο αεροπλάνο ή συνέβη κάποιος μεγάλος σεισμός.

Κάτοικοι της πόλης Εμαντσιλίνσκ -πενήντα χιλιόμετρα από το Τσέλιαμπινσκ- αναφέρουν ότι είδαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο που ξαφνικά εξερράγη φλεγόμενο, αποσυντέθηκε και έπεσε στη Γη.

Ένα μαύρο σύννεφο υπάρχει πάνω από την πόλη, ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει σαν μπαρούτι σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι δημοτικές αρχές της Τσελιάμπινσκ κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων ανάγκης, όπως το να πάρουν τα παιδιά τους από νηπιαγωγεία και σχολεία.


Ο πρόεδρος Πούτιν, ο οποίος επρόκειτο να υποδεχθεί αξιωματούχους των υπουργείων Οικονομικών από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των 20 (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών παγκοσμίως, αλλά και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Τοπικός αξιωματούχος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων είπε ότι η βροχή μετεωριτών ίσως συνδέεται με έναν μετεωρίτη μεγέθους πισίνας Ολυμπιακών διαστάσεων που επρόκειτο να περάσει πολύ κοντά στη Γη, σε απόσταση 27.520 χλμ., αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί.Τέτοιου είδους συμβάντα είναι σπάνια. Ένας μετεωρίτης πιστεύεται ότι είχε προκαλέσει καταστροφές σε μια έκταση μεγαλύτερη από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Σιβηρία το 1908, θρυμματίζοντας παράθυρα σε κατοικίες ως και 200 χλμ. από το σημείο της πτώσης του.
Ο Βρετανός ειδικός, Ρόμπερτ Μάσεϊ της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών σήμερα στη Ρωσία δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.

«Θα έπρεπε να το ψάξω πολύ για να βρω στην ιστορία ένα οποιοδήποτε συμβάν κατά το οποίο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τραυματίστηκε από ένα τέτοιο αντικείμενο. Είναι πάρα πολύ σπάνιο να έχουμε ανθρώπινα θύματα», διαβεβαίωσε ο Μάσεϊ.

Η πτώση των μετεωριτών, είπε ο ίδιος ειδικός, δεν σχετίζεται με το πέρασμα ενός αστεροειδούς πολύ κοντά στη Γη, καθώς πρόκειται να πλησιάσει τον πλανήτη μας σε απόσταση 27.700 χλμ. το απόγευμα σήμερα.

Είναι πολύ σπάνιο μεγάλα αντικείμενα να αντιστέκονται στην τριβή που αναπτύσσεται και να μην αποσυντίθεται, πρόσθεσε ο Μάσεϊ, αλλά ακριβώς αυτό συνέβη στα Ουράλια.Βίντεο από το Russia Today
Σημειώνεται ότι η NASA ανακοίνωσε πως ένας αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, αναμενόταν να περάσει πολύ κοντά από τη Γη και θα ήταν ορατός την Παρασκευή από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα. Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.

Διαβάστε: Αστεροειδής θα "ξύσει" τη Γη

Βίντεο αυτόπτη