Ο Λέττα ανακοίνωσε τη νέα ιταλική κυβέρνηση

Ο Λέττα ανακοίνωσε τη νέα ιταλική κυβέρνηση
«Μια κυβέρνηση με πολλές γυναίκες, με γνώμονα την γνώση και την ανανέωση» χαρακτήρισε τη νέα του κυβερνητική ομάδα ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, ύστερα από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Από τα κύρια αξιώματα, το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει η Έμμα Μπονίνο, των ριζοσπαστών. Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας Αντζελίνο Αλφάνο, είναι ο νέος υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο σημαντικό, επίσης, υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετείται η 'Αννα Μαρία Καντσελιέρι, τεχνοκράτης, μέχρι τώρα υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μόντι.

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας, επελέγη ο Ενρίκο Τζοβαννίνι, επικεφαλής του ιταλικού στατιστικού ινστιτούτου.

Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για προσωπικότητες που δεν είχαν έως τώρα καμία κυβερνητική εμπειρία.

Στην κυβέρνηση μετέχουν το Δημοκρατικό Κόμμα, από την κεντροαριστερά, ο Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι και το μετριοπαθές κέντρο του Μόντι.

Το πρωί της Κυριακής, στις 11.30 ώρα Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση θα ορκισθεί ενώπιον του Ιταλού προέδρου. Την Δευτέρα και την Τρίτη, προβλέπεται η ψήφος εμπιστοσύνης της βουλής και της γερουσίας.

«Είναι μια κυβέρνηση πολιτική, υπέρ του συμφέροντος της χώρας και της Ευρώπης», δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Εκτός κυβέρνησης μεγάλα ονόματα


Εκτός κυβέρνησης του Ενρίκο Λέττα έμειναν, τελικά, τα μεγάλα ονόματα της ιταλικής πολιτικής.
 
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, η υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Τζουλιάνο Αμάτο τελικώς εγκαταλείφθηκε υπέρ της υπουργοποίησης του γενικού διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακκομάννι.
 
Ο Μάσσιμο Ντ' Αλέμα δεν κατάφερε επίσης να αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας ορίσθηκε η πρώην επίτροπος της ΕΕ, Έμμα Μπονίνο.
 
Οι υπουργοί με χαρτοφυλάκιο είναι δεκατρείς, ενώ επτά είναι εκείνοι άνευ χαρτοφυλακίου.
 
Από τους υπουργούς της κυβέρνησης 7 είναι της κεντροαριστεράς, 6 της κεντροδεξιάς, 3 της κεντρώας συμμαχίας του Μόντι και οι υπόλοιποι τεχνοκράτες.
 
Θέση-κλειδί θεωρείται επίσης το υπουργείο Υγείας, το οποίο εξασφάλισε η Μπεατρίτσε Λορεντσίν, της μπερλουσκονικής παράταξης. Υπουργός Αθλητισμού διορίστηκε επίσης γυναίκα, η πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ίντεμ, γερμανικής καταγωγής.
 
Παράλληλα η ιταλική τηλεόραση Rai υπογραμμίζει μια σημαντική καινοτομία, ότι για το υπουργείο για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών επελέγη η Σεσίλ Κιέντζε, μια Ιταλίδα με καταγωγή από το Κονγκό.
 
Οι αναλυτές τονίζουν ότι δυο είναι τα κύρια μηνύματα: τα δυο μεγαλύτερα κόμματα-οι Δημοκρατικοί και ο Λαός της Ελευθερίας- συμμετέχουν δυναμικά στην νέα κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της πρωθυπουργικής θητείας του προοδευτικού Ενρίκο Λέττα και το ότι η αντιπροεδρία της κυβέρνησης δόθηκε στον Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας.
 
Επίσης η ηλικιακή ανανέωση και η παρουσία επτά γυναικών στην κυβερνητική ομάδα ερμηνεύεται ως καινοτόμο μήνυμα προς την χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο έλαβε ποσοστό ψήφων 25%, με κύριο μήνυμα, «φτάνει με τους επαγγελματίες πολιτικούς».
 
Η Ιταλία αποκτά, έτσι, κυβέρνηση, δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.