Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας- Γαλλίας

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας- Γαλλίας
Στα άκρα φθάνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, μετά τη ψήφιση νόμου, στο Παρίσι, που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης ως γενοκτονίας της μαζικής σφαγής το 1915 των Αρμενίων από τους Τούρκους Οθωμανούς.

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Γαλλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ χιλιάδες Τούρκοι της Γαλλίας διαδήλωσαν στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει της ψήφισης του νόμου.

Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει για "σοβαρές συνέπειες" στις διμερείς σχέσεις, αν ψηφιστεί νόμος που καταδικάζει την απόρριψη της αρμενικής γενοκτονίας.

Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου πενήντα βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ 6 ψήφισαν κατά. Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη συνέχεια στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012. Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία πριν από τη διακοπή των εργασιών του γαλλικού κοινοβουλίου στα τέλη του Φεβρουαρίου ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις θα πληγούν σε περίπτωση ψήφισης του νόμου.

Είναι "απειλές στον αέρα" δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί ζητώντας έναν διμερή "διάλογο σε πολύ πιο χαμηλούς τόνους".

Όταν ερωτήθηκε από το ραδιόφωνο France Inter αν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις απειλές της Τουρκίας σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, ο Λεονετί απάντησε: "'Οχι".

Η Τουρκία που συνδέεται με διεθνείς δεσμεύσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, "δεν μπορεί να διακρίνει για πολιτικούς λόγους τη μια χώρα από την άλλη", διευκρίνισε.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης τις δηλώσεις την Τετάρτη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, "υπερβολικά λόγια που, όπως όλα τα υπερβολικά λόγια, δεν έχουν βαρύτητα".

Σε μια συνέντευξη στην Le Monde, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου που υποστηρίζει η γαλλική κυβέρνηση, είναι μια "επίθεση εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας".

Τόνισε ακόμη ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν ότι θα απορρίψει το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της απόρριψης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

"Δεν βλέπω πώς μπορεί να λέει ότι ο πρόεδρος είχε υποσχεθεί σε οποιονδήποτε οτιδήποτε", απάντησε ο Λεονετί.

Ο γάλλος υπουργός επανέλαβε ότι για τη χώρα του, όπως και για τα Ηνωμένα Έθνη και για άλλες μεγάλες χώρες, "ιστορικά υπήρξε γενοκτονία των Αρμενίων".

Ο νόμος ποινικοποιεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ την απόρριψη μιας γενοκτονίας που αναγνωρίζει το γαλλικό δίκαιο, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων του 1915.

Η Άγκυρα που παραδέχεται ότι υπήρξαν έως 500.000 νεκροί στο περιθώριο των απωλειών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, απείλησε το Παρίσι με αντίποινα σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Για τη Γαλλία, η μαζική σφαγή των αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο συνιστά γενοκτονία. Οι Αρμένιοι δηλώνουν ότι περί το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους Οθωμανούς, οι περισσότεροι το 1915.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μόνο 300.000 Αρμένιοι σκοτώθηκαν, λέγοντας ότι οι θάνατοι αυτοί ήταν μια συνέπεια των ταραχών στη διάρκεια του πολέμου μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Τουρκία, όπου κατοικούσαν κυρίως Αρμένιοι.