Τυνησία: Στον ανακριτή η γυναίκα-θύμα βιασμού

Τυνησία: Στον ανακριτή η γυναίκα-θύμα βιασμού
Μια γυναίκα από την Τυνησία που έπεσε θύμα βιασμού από αστυνομικούς οδηγήθηκε την Τρίτη στον ανακριτή της Τύνιδας, ο οποίος θα αποφασίσει αν θα της απαγγελθούν κατηγορίες για προσβολή της δημοσίας αιδούς.

Η νεαρή γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της, έφτασε στον ανακριτή το πρωί φορώντας ένα μαύρο μαντήλι και γυαλιά.

«Όλος ο κόσμος με υποστηρίζει. Ζητώ την υποστήριξή σας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο προτού εισέλθει με τους δικηγόρους της στο γραφείο του ανακριτή Μοχάμεντ Μπεν Μέφτα.

Η νεαρή γυναίκα, 27 ετών, που έπεσε θύμα βιασμού από αστυνομικούς στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα ανακριθεί στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας εναντίον εκείνης και του αρραβωνιαστικού της για «προσβολή δημοσίας αιδούς», ένα αδίκημα για το οποίο κινδυνεύει να καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση.

Οι δύο αστυνομικοί που φέρονται να την βίασαν είχαν δηλώσει ότι βρήκαν το ζευγάρι σε μια «ανήθικη στάση» όταν τους συνέλαβαν, λίγο πριν βιάσουν την κοπέλα.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, η νεαρή γυναίκα και ο αρραβωνιαστικός της βρισκόντουσαν στο αυτοκίνητό τους όταν τους πλησίασαν τρεις αστυνομικοί. Δύο από αυτούς οδήγησαν τη νεαρή γυναίκα σε ένα περιπολικό όπου τη βίασαν, την ώρα που ο τρίτος κρατούσε τον αρραβωνιαστικό της.

Μια από τις δικηγόρους της γυναίκας, η Άχλεμ Μπελχάτζ, δήλωσε ότι η πελάτης της είναι σε «πολύ εύθραυστη» ψυχολογική κατάσταση, αλλά είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί.

«Είναι μια υπόθεση που ντροπιάζει την Τυνησία. Στον πολιτισμό μας, ακόμη και στα μάτια του νόμου, έχουμε την τάση να θεωρούμε τα θύματα υπεύθυνα για τον βιασμό τους», κατήγγειλε η Μπελχάτζ.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το πρωί μπροστά από το δικαστήριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στη νεαρή γυναίκα.

Οι τρεις αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον βιασμό της γυναίκας κρατούνται ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και κινδυνεύουν, αν κριθούν ένοχοι, να καταδικαστούν σε βαριές ποινές. Στην Τυνησία ο βιασμός τιμωρείται έως και με την θανατική ποινή, αν και στη χώρα δεν έχει γίνει καμία εκτέλεση εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια.