Εκτός των ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ τίθεται η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με την έκθεση εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης, ο διαγωνισμός δεν μπορεί να προχωρήσει εξαιτίας της ασάφειας που υπάρχει ως προς την έκβαση μιας εκκρεμούς δικαστικής απόφασης (ELFE), στην οποία η τελική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2 έως 3 χρόνια. Ως εκ τούτου, αναφέρει η έκθεση, το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει άλλες δομές συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι η δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE αφορά στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, με τη βιομηχανία λιπασμάτων Καβάλας να διεκδικεί αποζημιώσεις, θεωρώντας ότι γίνονταν υπερτιμολογήσεις.

Ουσιαστικά η έκθεση εποπτείας βάζει οριστικούς τίτλους τέλους στο διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, ενώ αφήνει ανοικτά διαφορετικά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η είσοδος στο χρηματιστήριο, καθώς και η χωριστή πώληση της θυγατρικής Φυσικό Αέριο Ελλάδος μέσω της οποίας η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.

Η «Φυσικό Αέριο» παρουσίασε το 2020 έσοδα 207 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 14 εκατ. ευρώ, αλλά το 2021 αναμένεται σημαντική βελτίωση λόγω και της έκρηξης στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις