Αδιέξοδο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Σε αδιέξοδο, λόγω της άκαμπτης στάσης της Τουρκίας, οδηγήθηκε η διήμερη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ για τις σχέσεις ΕΕ και Συμμαχίας, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη μελλοντική συνεργασία της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης με τη Συμμαχία. Παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η ΄Αγκυρα αρνήθηκε να συναινέσει στο θέμα της πρόσβασης της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στις υποδομές και στα μέσα του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια --όπως εκτιμάται-- να αναγκάσει την ΕΕ να αποδεχθεί την ισότιμη συμμετοχή της Τουρκίας στην αμυντική πολιτική της Κοινότητας.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι η Τουρκία απέρριψε όλες τις συμβιβαστικές προτάσεις και πλέον το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη σύνοδο. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι αν η τουρκική εμμονή διαρκέσει επί μακρόν, τότε ενδέχεται να αναγκαστεί η ΕΕ, τον επόμενο χρόνο, να στραφεί προς την ενίσχυση των αποκλειστικά δικών της υποδομών, κάτι που όπως ανέφεραν θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από την «ευρωπαϊκή άμυνα».
΄Οπως είναι γνωστό, η ΕΕ τόσο στο Ελσίνκι όσο και πρόσφατα στη Νίκαια, έχει ταχθεί υπέρ της αυτόνομης αμυντικής πολιτικής των «15». Η ΕΕ επιθυμεί φυσικά τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, εμμένει όμως στη θέση ότι οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται αποκλειστικά από τα 15 κράτη μέλη της.
Πέραν όμως του τουρκικού ζητήματος, η υπουργική σύνοδος του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε την Παρασκευή και με το ζήτημα των Βαλκανίων και ειδικότερα με το ζήτημα της κλιμάκωσης της βίας στη νότια Σερβία.
Συναντήσεις Παπανδρέου με Ολμπράιτ, Ρόμπερτσον και Τζεμ
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν ιδιαίτερα από την έξαρση της βίας στη νότια Σερβία, σημειώνοντας ότι ομόφωνα τάσσονται υπέρ της μη αλλαγής των υπαρχόντων συνόρων, όπως άλλωστε ορίζουν και οι αποφάσεις του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Ολμπράιτ καθώς και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ λόρδο Ρόμπερτσον. Με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησε, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις συμφωνίες Ελλάδας-ΗΠΑ στα ζητήματα της τρομοκρατίας και των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή. Με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ η συζήτηση αφορούσε, όπως είπε, τη συνέχιση --από το νέο έτος-- των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είχε μια σύντομη συνάντηση και με τον τούρκο ομόλογό του Ι. Τζεμ, προσθέτοντας ότι επίκειται επίσκεψή του στην Τουρκία, ο χρόνος της οποίας θα καθοριστεί διά της διπλωματικής οδού.