Προεκλογική ατμόσφαιρα. Οι μέρες πριν από τις εκλογές πάντα έχουν ένταση. Να ευχηθούμε στους υποψήφιους βουλευτές καλή επιτυχία, με την ευχή να μην τρελαθούν εντελώς. Θα περάσει κι αυτό. Ακόμα κι αν υπάρξουν εκπλήξεις.

Νέα καθήκοντα Αλεξίας. Ακόμα κι αν δεν θέλουμε να ασχολούμαστε και με τα πολιτικά, δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε εντελώς. Μέλη πολιτικών οικογενειών ασχολούνται με business. Και για να μην σας κρατάμε σε αγωνία, μπαίνουμε στην ουσία. Η Αλεξία Μπακογιάννη, που ασχολείται με δημόσιες σχέσεις μέσω της εταιρείας AIA Relate, έχει όρεξη για νέες δουλειές. Όπως είναι γνωστό είναι σε επαφή με τον νεόκοπο επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και τον αδελφό του Θωμά, που έχουν κάνει μεγάλο μπάσιμο στο real estate με την Premia Properties και το παλιό στέλεχος του Θεοδωρίδη της SATO, Κώστα Μαρκάζο. Ε, λοιπόν η Αλεξία εκτός από τις δημόσιες σχέσεις της Premia, θα ασχοληθεί πιο ενεργά με το νέο απόκτημα του Γεωργιάδη, την εταιρεία Μπουτάρη. Ας πιούμε στην υγεία τους κι ας ελπίσουμε ότι την Κυριακή δεν θα απογοητευτούν από τις εκλογές γιατί καλώς ή κακώς η πολιτική επηρεάζει την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Οι πριγκίπισσες. Αλεξία είπα, και μου ήρθαν στο μυαλό πριγκίπισσες. Ποιες είναι αυτές; Μετά από οκτώ χρόνια του πρώτου νόμου για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (servicers) και μετά από δεκάδες καταγγελίες, άρχισαν έλεγχοι και συστάσεις.

Όπως ανέφεραν στον Ανιχνευτή νομικοί παραστάτες οφειλετών, οι εταιρείες συμπεριφέρονται στους οφειλέτες, όπως οι κακομαθημένες πριγκηπέσσες, επειδή έχουν πλάτες.

Ακόμα κι όταν οι οφειλέτες συγκεντρώσουν το ποσό που χρειάζεται για να εξοφλήσουν την οφειλή τους, παρατηρείται, μεγάλη καθυστέρηση στην ανταπόκριση των εταιρειών.  Συγκεκριμένα υπάρχουν περιπτώσεις που αφορούν στις εταιρείες Do Value και Intrum σε κάθε επιμέρους αίτημα των οφειλετών. Αρχικά ο οφειλέτης ζητά να ενημερωθεί για το υπόλοιπο οφειλής του. Ο χρόνος αναμονής είναι τουλάχιστον τρεις μήνες για την απάντηση. Περαιτέρω και αφού εξοφλήσει το ποσό, ο οφειλέτης ζητά βεβαίωση εξόφλησης. Σε αυτή την περίπτωση έχει παρατηρηθεί χρόνος αναμονής τουλάχιστον τριών – τεσσάρων μηνών και τέλος ο οφειλέτης ζητά την άρση τυχόν βαρών σε ακίνητά τους με χρόνο αναμονής άνω των τριών μηνών.

Πολλοί οφειλέτες αναγκάζονται να αποστείλουν εξώδικο στις εταιρείες για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και συχνά το εξώδικο αυτό κοινοποιείται και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Επίσης είναι όλο και πιο συχνό το φαινόμενο οι οφειλέτες να στρέφονται κατά των εταιρειών με αίτηση στο αρμόδιο Δικαστήριο για την εξάλειψη των βαρών από τα ακίνητά τους κατ’ αντιδικία, ενώ το σύνηθες είναι – σε περίπτωση εξόφλησης – η συναινετική άρση των βαρών, μετά από συνεννόηση με δικηγόρο των εταιρειών.

Άγνωστο παραμένει πώς θα αντιδράσουν οι εταιρείες διαχείρισης σε αποφάσεις που εκδίδονται κατ’ αντιδικία και τους καταλογίζουν και δικαστικά έξοδα, που πρέπει να καταβάλουν.

Φοιτητικές εστίες στο Σύνταγμα. Επί τη ευκαιρία της αναφοράς στα αδέλφια Γεωργιάδη και στην Premia, την προηγούμενη εβδομάδα η διοίκηση της εταιρείας είχε παρουσίαση σε θεσμικούς και αναλυτές στο Χρηματιστήριο. Και τα στελέχη της εταιρείας, όπως και άλλων εταιρειών δεν ανησυχούν πολύ για τις εκλογές. Αυτό δήλωσε και ο Κωνσταντίνος Πεχλιβανίδης γενικός διευθυντής, ο οποίος είπε ότι κοιμόμαστε ήσυχα.

«Κι αν υπάρξει ανατροπή;», ρώτησε κάποιος. Τότε πετάχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Μαρκάζος,  και απάντησε ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στην οικονομική πολιτική.

Τα στελέχη της εταιρείας πάντως επαίρονταν για τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία από τους φοιτητές. Τους νοικιάζει ειδικά στην Ξάνθη δωματιάκια 18 έως 29 τ.μ. με μισθώματα από 350 έως 650 ευρώ συμπεριλαμβανομένου των εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρισμού κλπ. «Είναι σαν να το έχεις στο Σύνταγμα το  ακίνητο», δήλωσαν, καμαρώνοντας για την απόδοσή του.

Η διοίκηση δήλωσε αισιόδοξη για την Ελλάδα καθώς οι αποδόσεις θα μείνουν στο 7%, παρά την αύξηση των επιτοκίων και του πληθωρισμού ενώ το επόμενο μεγάλο project είναι το Athens Heart, το ακίνητο που χρεοκόπησε την Pasal, που έγινε Premia, για όσους έχουν κοντή μνήμη. Να σημειωθεί πως ω μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας, που συνεισφέρει το 13% των εσόδων της είναι τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης.

Καταπατημένα. Το Υπερταμείο οργάνωσε εκδήλωση στο σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι για να δείξει ότι στον σχεδιασμό των μέσων μαζικής μεταφοράς εντάσσεται η πρωτοβουλία τους να γίνουν προσβάσιμοι οι σταθμοί του μετρό στα άτομα με αναπηρία. Αξιέπαινη προσπάθεια, αλλά ένας σταθμός ίσον κανένας! Μόνο προβολή εξυπηρετεί. Ελπίζουμε να έχει συνέχεια.

Μεταξύ άλλων μίλησαν και για τα ακίνητα καθώς στον όμιλο του Υπερταμείου συμπεριλαμβάνεται η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου η γνωστή μας ΕΤΑΔ. Συνολικά το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται 70.000 ακίνητα αλλά το 1/3 αυτών είναι καταπατημένα ενώ από ένα δείγμα 500 ακινήτων τα 350 δεν έχουν τίτλους! Και η είδηση είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα επαναλάβει την συνεργασία που είχε εγκαινιάσει παλαιότερα με τις εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας για την αξιοποίηση της περιουσίας του. Κι εμείς τολμάμε να κάνουμε την πρόβλεψη ότι θα συνεργαστεί με την Premia…

Επιχειρηματίας ο πρώην CEO. Και μια που αναφερόμαστε στην ΕΤΑΔ και στα ακίνητα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, που άκουσε πολλά για τη θητεία του, δεν κάθεται. Επιστρέφει στο χώρο των ακινήτων, ως επιχειρηματίας. Μετά και την εμπειρία του στην ΕΤΑΔ έμαθε πολλά οπότε όπως λένε οι πηγές μου συνέστησε δική του εταιρεία με σκοπό να κάνει αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και να διαχειρίζεται ανθρώπινο δυναμικό για ξενοδοχεία και εστιατόρια. Και βεβαίως να συμβουλεύει αφού του το επιτρέπει η εμπειρία του και οι γνώσεις του. Ποιος ξέρει, μπορεί να επιστρέψει και ως πελάτης στην ΕΤΑΔ…

Σύνδεσμος Εκπατρισμένων Βιομηχάνων (ΣΕΒ). Σήμερα θα πούμε και για μία κίνηση της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν, η οποία πέρασε απαρατήρητη. Έμεινε στην αφάνεια γιατί αυτό επέλεξε η διοίκηση της Τιτάν προφανώς συνειδητά, επειδή συνεχίζει να υποβαθμίζει τις δραστηριότητες της εταιρείας στην Ελλάδα. Γιαυτό, η είδηση δεν ανακοινώθηκε ούτε στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά δεν ελπίζουμε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι υπηρεσίες της κυρίας Βασιλικής Λαζαράκου.

Όπως είναι γνωστό, η έδρα της μητρικής και του ομίλου Τιτάν έχει μεταφερθεί στις Βρυξέλλες. Επιπλέον εκτός από την έδρα η Τιτάν έχει μεταφέρει εκτός Ελλάδος τη φορολογική έδρα των υψηλόβαθμων στελεχών της και συγκεκριμένα στην Κύπρο, έτσι ώστε τα στελέχη να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η νέα κίνηση αφορά ενδο-ομιλική συναλλαγή που αποδυναμώνει την οντότητα που έχει ο όμιλος Τιτάν στην Ελλάδα. Η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε πώληση των μετοχών της κυπριακής θυγατρικής Iapetos Limited που κατείχε η Τιτάν Ελλάδος προς την κυπριακή εταιρία του ομίλου Tithys Holdings Limited. Το τίμημα πώλησης ανήλθε σε 251 εκατ. ευρώ και προέκυψε κέρδος 191,918 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή είναι μεγάλη γιατί κάτω από την  Tithys Holdings Limited είναι οι δραστηριότητες στην Αμερική, οι οποίες πλέον με την πώληση της Iapetos μεταφέρθηκαν κάτω από την Τιτάν, στις Βρυξέλλες.

Όπως είναι γνωστό διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ.  Μάλλον θα ταίριαζε λένε κάποιοι να αναλάβει και πρόεδρος του Συνδέσμου Expat Βιομηχάνων. Ίσως είναι ο μοναδικός πρόεδρος που έχει περάσει από τον ΣΕΒ απαρατήρητος, σε μια μάλιστα περίοδο, που στη χώρα ξαναγίνονται πράγματα…

Κατασκευές, φάρμακα, κοτόπουλα. Ο Γιώργος Τάνες, γιός του Μηνά Τάνε (Lavipharm, Food Plus κλπ) και η Έλλη Ιωάννου κόρη του Λεωνίδα Ιωάννου (AVAX) έριξαν 1,1 εκατ. ευρώ για να κάνουν νέα εταιρεία χαρτοφυλακίου. Οι δύο σύζυγοι συνεταιρίζονται ως γνωστό στην εταιρεία Food Plus η οποία εκμεταλλεύεται τα καταστήματα KFC στην Ελλάδα. Είναι η ίδια εταιρεία, που είχε και τη Pizza Hut, το εμπορικό σήμα της οποίας δεν κατάφερε να παραμείνει ζωντανό και βιώσιμο στη χώρα, παρά τις τουριστικές ορδές.

Τα βήματα που κάνουν πάντως τα KFC είναι μάλλον προσεκτικά αφού δεν βιάζονται να αναπτυχθούν. Διαθέτουν 15 καταστήματα, 12 στην Αθήνα και 3 στη Θεσσαλονίκη από 13 που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Η νέα εταιρεία σχετίζεται πάντως με τις δραστηριότητες της Food Plus αφού στη διοίκηση είναι ο και ο Χαϊμ Οβαδίας , ο οποίος είναι επίσης στην Food Plus.

Και μέτοχος και προμηθευτής… Όπως με πληροφόρησε μια πηγή στον ΔΕΣΦΑ, η ιταλική SNAM, η οποία είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας που κατέχει το 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εκτός την ιδιότητα του μετόχου έχει την ιδιότητα – ταυτόχρονα – του προμηθευτή σε διάφορες δουλειές. Εσχάτως πήρε μια καλή δουλειά με απευθείας ανάθεση που προσεγγίζει και μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αφορά συμβουλές σχετικά με τον σχεδιασμό μιας εγκατάστασης στην Κομοτηνή.

Βέβαια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ είναι η  Maria Rita Galli, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε τη θέση της Αντιπρόεδρου Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Χαρτοφυλακίου στην Snam. Τέλεια.

Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο. Ο ηγέτης της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης μετά το μεθυστικό πρωτάθλημα της ομάδας προχωράει το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου. Ως γνωστόν το Ολυμπιακό Κέντρο είχε βγει προς παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου με την υποβολή μόνο μιας προσφοράς από την αλλοδαπή εταιρεία Aplekton Holdings Co. Limited, συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη. Έκτοτε το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει ανακοινώσει κάτι, αλλά ο Ανιχνευτής, ανίχνευσε ότι το σχέδιο προχωράει Και αφορά την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 589,5 στρεμμάτων το οποίο περιλαμβάνει κλειστές και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) που έχει εκπονηθεί, ορίζεται περιοχή με υποχρεωτική τη χρήση αθλητικής ιππασίας, ενώ στο υπόλοιπο ακίνητο επιτρέπονται αθλητικές και ήπιες εμπορικές και τουριστικές χρήσεις με συμπληρωματικό χαρακτήρα προς τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αυτά που αξίζουν. Από τις 22 έως τις 29 Μαΐου, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων πάλι  θα γκρουβάρει στους ρυθμούς του Athens Jazz, του μεγαλύτερου φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην Ελλάδα! Συνολικά 21 καλλιτέχνες και σχήματα ανεβαίνουν στη σκηνή της διοργάνωσης γιορτάζοντας την τζαζ μουσική σε όλες τις εκφάνσεις της.

Πλήρες πρόγραμμα στο  https://athensjazz.gr/

Επειδή όμως μας αρέσουν νέα και ανερχόμενα ταλέντα, διαλέξαμε από τις συμμετοχές, τον σεμνό Θωμά Μητρούση και το κουαρτέτο του:

Για όσους είστε περισσότερο mainstream που λένε ελληνικά, υπάρχουν στα τέλη του μήνα,  οι τρεις τελευταίες παραστάσεις του Τάκη Ζαχαράτου, «Ραντεβού… με τον Τάκη!» στο Θέατρο Παλλάς.

Περισσότερο στο: https://theatrikesskines.gr/event/rantevou-me-ton-taki/

Επίκαιρο λόγω ημερών, το έκτακτο διάγγελμα:   

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις