Δικηγόρος Βάσω Πανταζή: «Αποζημίωση σε ασθενή με σοβαρό σύνδρομο από το εμβόλιο της AstraZeneca»
Το Διοικητικό Δικαστήριο επιδίκασε, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δικηγόρος, αποζημίωση 50.000 ευρώ σε ασθενή που εμφάνισε το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS).

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε τη Δευτέρα 28 Απριλίου την καταβολή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ σε άνδρα, ο οποίος έκανε το εμβόλιο AstraZeneca και εμφάνισε το σπάνιο, σοβαρό (και δυνητικά θανατηφόρο) σύνδρομο Guillain-Barré/GBS, το οποίο καταστρέφει το περιφερικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας μυϊκή αδυναμία. Αυτό υποστηρίζει η δικηγόρος, Βάσω Πανταζή, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube από την Εθνική Ομάδα Μιμιδίων.
Η κ. Πανταζή δηλώνει ότι το Δικαστήριο αναγνώρισε τη συσχέτιση της εμφάνισης του συνδρόμου με το εμβόλιο και προχώρησε στην πρώτη επίσημη απόδοση ευθύνης με την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης σε πολίτη που υπέστη βλάβη μετά από χορήγηση εμβολίου κατά του κορονοϊού.
«Πετύχαμε μια ανεπανάληπτη δικαστική και πρωτοφανή για τη μετά Covid εποχή, δικαστική απόφαση», τονίζει η δικηγόρος.
Θα πληρώσει το ελληνικό κράτος
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, η αποζημίωση δεν θα καταβληθεί από την εταιρεία που παρήγαγε το εμβόλιο, αλλά από το ελληνικό κράτος. Αυτό προφανώς σχετίζεται και με τις συμφωνίες που είχαν κάνει τα κράτη για να προμηθευτούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε πιθανές παρενέργειες, καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες λόγω έκτακτης ανάγκης δεν είχαν ακολουθήσει την τυπική διαδικασία ανάπτυξης των σκευασμάτων μέσω των απαραίτητων κλινικών δοκιμών.
Το δικαστήριο, σύμφωνα με την κ. Πανταζή, έκρινε πως το ελληνικό κράτος όφειλε να είχε μεριμνήσει για την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων με σκοπό την αποφυγή όποιων παρενεργειών αυτά μπορεί να έχουν. Πλέον εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν κι άλλες προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την απόφαση να λειτουργεί ως δεδικασμένο.
Μάλιστα, ο ασθενής που δικαιώθηκε εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής και σε δεύτερο βαθμό διότι θεωρεί ότι η αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη είναι μικρή και πρέπει να αποζημιωθεί με τουλάχιστον 100.000 ευρώ.