Ας ξεκινήσουμε βασικά από τα γεγονότα. Την Παρασκευή το απόγευμα η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα. Ενέργεια σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις αυστηρές παρατηρήσεις του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια για γελοιότητες και ανευθυνότητες ως προς τις πληροφορίες ότι ελληνικό έδαφος στον Έβρο έχει καταληφθεί από τουρκικη στρατοχωροφυλακή.

Διάβημα για τον τουρισμό η τον κορονοϊό δεν μπορεί να έγινε άρα κάτι σοβαρό συμβαίνει για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα στις 11 Μαΐου νοτίως των Φερών έγινε προσπάθεια εκ μέρους της Ελλάδας να βάλει πασσάλους προκειμένου να αποτραπεί τους θερινούς μήνες η παράνομη είσοδος μεταναστών που αυξάνεται λόγω της πτώσης της στάθμης του ποταμού.

Στη συγκεκριμένη περιοχή (Πέπλο) υπάρχει μία έκταση περίπου 9.000 στρεμμάτων  ανατολικά της κυρίας κοίτης του ποταμού η οποία ανήκει στην Ελλάδα σύμφωνα με τον  επίσημο χάρτη και την γεωγραφική υπηρεσία στρατού.

Η περιοχή του Πέπλου

Αντιστοίχως 8.000 στρέμματα δυτικότερα της κυρίας κoίτης ανήκουν στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου 1926. Στην περιοχή υπάρχουν φυλάκια που υποδηλώνουν την Ελληνική και αντιστοίχως τουρκική κυριαρχία στα οποία δεν υπάρχουν φρουροί  Έλληνες ή Τούρκοι μετά από συμφωνία.

Μεταξύ των εννέα χιλιάδων στρεμμάτων υπάρχει ένα μικρό ελώδες τμήμα 16 στρεμμάτων από την περιοχή Τσιρώζη και στην περιοχή (Μελλισοκομείο (Γκοτζά Σοβάτ που είναι περίπου 250 στρέμματα ολόκληρη) που το καλοκαίρι ξεραίνεται και εκεί ακριβώς έχουν στήσει σκηνές τούρκοι στρατοχωροφύλακες τις τελευταίες δέκα μέρες.

Η επίμαχη περιοχή του Μελισσοκομείου

Σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κύριος Δένδιας επανέλαβε τον όρο «τουρκική κινητικότητα» μιλώντας για την συγκεκριμένη τουρκική ενέργεια στα 16 στρέμματα. Συμπλήρωσε δε δικαίως ως προς την φρασεολογία πως «Σε αυτά δεν παίζει κανείς ούτε είμαι διατεθειμένος τα μεγάλα ζητήματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τα θέσουν στη βάσανο των μικροκομματικών συμφερόντων το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι για δημοσκοπικά συμφέροντα να σταματήσουν οι ανοησίες εδώ»

Εκείνη ακριβώς την στιγμή έπεσαν από ράφια και πατάρια όλες οι περικεφαλαίες που χρησιμοποιήθηκαν στα συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που σιγοντάριζε το κόμμα που σήμερα κυβερνά.

Πάμε όμως στην ουσία της υπόθεσης. Υπάρχει ζήτημα ασάφεια της παραποτάμιας συνοριακής γραμμής στον Έβρο;

Όχι. Καθώς δεδομένης της  μεταβολής της κοίτης λόγω των εποχών η συμφωνία περιέχει χάραξη με τριγωνικά σχήματα που διατηρούν συγκεκριμένες τις ένθεν κι ένθεν εδαφικές κυριαρχίες.

Το γεγονός της στρατοπεδεύσης της στρατοχωροφυλακής στα 16 στρέμματα δεν είναι ασφαλώς απομονωμένο από την παρακρατικού χαρακτήρα προκλητικότητα των Τούρκων με τους πυροβολισμούς ενώπιον της Frontex ή ή το ευρύτερο κλίμα που δημιούργησε με την προ πανδημίας υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε στα σύνορά μας ελληνική η «σύμμαχος χώρα».

Και μπορεί ο κύριος Δένδιας να δηλώνει ότι δεν του αρέσει «να δημιουργεί εντάσεις με τους συμμάχους» αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η  αμήχανη επικοινωνιακή διαχείριση έρχεται  κατόπιν της αποτυχίας να διευθετηθεί το θέμα στο διπλωματικό παρασκήνιο.

Ο εχθρός κύριε Υπουργέ δεν είναι εσωτερικά στην κριτική που ασκείται στους χειρισμούς και τις δηλώσεις σας αλλά στο Πέπλο. Ουδείς επιθυμεί κλυδωνισμούς εκτός από «τους συμμάχους». Και το «δεν παραχωρείται ούτε μια σπιθαμή Γης» δεν μπορεί να μετατρέπεται ξαφνικά σε «γελοιότητες και ανευθυνότητες»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις