Η ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ από τον Κωσταντίνο Στραγαλινό*

«Η ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ»

Προβάλλεται στους κινηματογράφους ΡΙΒΙΕΡΑ, ΟΑΣΙΣ και ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ.

Η θρυλική «Περιφρόνηση» (Le Mépris) του Jean-Luc Godard προβάλλεται σε ψηφιακή επανέκδοση στα θερινά σινεμά και στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ο Αμερικανός παραγωγός Τζέρεμι Πρόκος (Jack Palance) προσλαμβάνει τον γνωστό Αυστριακό σκηνοθέτη Fritz Lang (υποδύεται τον εαυτό του στην ταινία) προκειμένου να μεταφέρει στον κινηματογράφο την Οδύσσεια του Ομήρου. Δυσαρεστημένος με την «καλλιτεχνική» προσέγγιση που ακολουθεί ο σκηνοθέτης, προσλαμβάνει τον Πωλ Ζαβάλ (Michel Piccoli), συγγραφέα αστυνομικών ιστοριών και θεατρικών έργων, για να επεξεργαστεί το σενάριο. Η σύγκρουση μεταξύ καλλιτεχνικής έκφρασης και εμπορικής απήχησης ακολουθεί μια παράλληλη πορεία με την προοδευτική αποξένωση του Πωλ από τη σύζυγο του Καμίλ (Brigitte Bardot) η οποία φαίνεται να ξεκινά από τη στιγμή που ο Πωλ αφήνει την Καμίλ μόνη με τον εκατομμυριούχο παραγωγό.

Το όνομα του Γκοντάρ ταυτίζεται συχνά με τη Νουβέλ Βαγκ, ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα στην ιστορία του κινηματογράφου, καθώς υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους της. Κύρια χαρακτηριστικά του κινήματος ήταν η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση του κινηματογράφου και η απελευθέρωση της κινηματογράφησης από τα καθιερωμένα της πλαίσια. Για να προσδώσουν μία μεγαλύτερη φυσικότητα στις ταινίες τους, οι σκηνοθέτες τις γύριζαν σε εξωτερικό χώρο και με πραγματικό φωτισμό.

Μπριτζίτ Μπαρντό και Μισέλ Πικολί

Το φιλμ “Με Κομμένη την Ανάσα” εγκαινίασε το Γαλλικό Νέο Κύμα το οποίο, σύμφωνα με τον Γκοντάρ, ορίζεται από «τη θλίψη, τη νοσταλγία για τον κινηματογράφο που έπαψε πια να υπάρχει καθώς και από την καινούρια σχέση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας». Ως και το 1965 κινηματογράφησε μεταξύ άλλων, κάποιες από τις σπουδαιότερες ταινίες του: “Ο Μικρός Στρατιώτης”, “Ο Τρελός Πιερό” , το “Αλφαβίλ” και φυσικά “Η Περιφρόνηση”. Παρότι στην εποχή της “H Περιφρόνηση” (1963) δεν γνώρισε αξιόλογη εμπορική επιτυχία και απέσπασε ανάμικτες κριτικές, σήμερα θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα που μας έδωσε η δεκαετία του ’60. 

  • «Μια βαθύτατα επιδραστική κινηματογραφική συνάντηση με την αιωνιότητα… Μία από τις πιο συγκινητικές ταινίες της εποχής της» — Μάρτιν Σκορσέζε
  • «Το σπουδαιότερο έργο τέχνης που παρήγαγε η μεταπολεμική Ευρώπη» — Περιοδικό Sight & Sound.

Γαλλία (1963).  Σκηνοθεσία: Ζαν Λικ Γκοντάρ. Πρωταγωνιστούν: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς, Φριτζ Λανγκ. Διάρκεια: 103’.

*Ο Κωνσταντίνος Στραγαλινός είναι βραβευμένος σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους και κάτοχος MA in Film and Media Production.