Σήμερα στη Βούλα έγινε μία ακόμα «ενδοσυνεννόηση» μεταξύ παραβατικών με χρήση όπλου. Η Βούλα ως γνωστόν δεν συγκαταλέγεται στις προβληματικές περιοχές, δεν είναι λόγου χάρη Μενίδι. Εν τούτοις υπάρχει μία ευκολία αν όχι μία εμμονή, ειδησεογραφικά site να αναρτούν κάποια φωτό που δείχνει Εξάρχεια.

Είναι γεγονός ότι αν ερωτηθεί κάτοικος σε ψαροχώρι του Αιγαίου ή του ορεινού Μοσχόφυτου «ποια είναι η πιο επικίνδυνη ή προβληματική περιοχή το πιαθανότερο είναι να απαντήσει «τα Εξάρχεια». Κι ας πέφτουν αλλού οι σφαίρες. Κι ας καίγονται αλλού αυτοκίνητα. Κι ας γίνεται αλλού το χονδρεμπόριο των ναρκωτικών.  Τα Εξάρχεια θα είναι αρχή και φινάλε κάθε αφηγήματος. Θα μπορούσαν να εξελιχθούν και σε ατραξιόν, «ζήσε το μύθο σου στα Εξάρχεια».

H φωτογραφία είναι από πασίγνωστη οδό των Εξαρχείων, που τέμνει τη Σόλωνος

Η συνοικία όντως είναι μία πολύπαθη περιοχή. Όμως είναι στιγματισμένη για άλλους λόγους, επειδή εκεί πραγματώνονται πάνω από 40 χρόνια κοινωνικοπολιτικά πειράματα. Με ένα λούμπεν συρφετό πλέον, που τα αυτοϋπονομεύει, διαβάλλοντας δια μέσου της γειτονιάς συνολικά την περιοχή.

Το γεγονός είναι πάντως ότι ο άνδρας που δέχθηκε πυροβολισμούς το βράδυ της Δευτέρας από άγνωστο δράστη, ο οποίος επέβαινε σε μηχανή με συνεργό του, συνέβη στη Βούλα. Θα μπορούσε επίσης να συμβεί στο Μενίδι, μια περιοχή που γίνονται πολύ πιο μπελαλίδικες παραβατικότητες.  Εδώ το εμπόριο ναρκωτικών και οι πυροβολισμοί συμβαίνουν καθημερινά. Εν ολίγοις η εγκληματικότητα παρέμενε αναπόσπαστο μέρος της ζωής στην περιοχή.

Όμως στα Εξάρχεια έχουν στρατοπεδεύσει αστυνομικοί και χτυπούν όποιον να ‘ναι. Δεν προτείνουμε να κάνουν το ίδιο και αλλού, η αναφορά θέλει απλώς να τονίσει τον στιγματισμό. Στο Μενίδι ένας αστυνομικός στο παρελθόν είχε δηλώσει: «Στην επόμενη βάρδιά μου, θα είμαστε το μοναδικό περιπολικό που θα βρίσκεται στο Μενίδι…». Ποτέ δεν είδαμε η τηλεόραση να δείχνει κάδους απορριμμάτων να καίγονται επί της οδού Μπόσδα στο Μενίδι. Αλλά αν καίγεται στην Στουρνάρη θα το εμπεδώσουμε μέχρι το τελευταίο του αποκαΐδι.

Θράσος Χατζηνικολάου

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις