Διαβάζοντας ότι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Αντωναράκος άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματικού βαθμού παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που αφορά την μη τήρηση μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών στους υπεύθυνους της κλινικής Ταξιάρχαι στο Περιστέρι δεν απόρησα.

Η υπόθεση συνδέεται εξάλλου με 13 θανάτους από Covid-19. Οι άνθρωποι βέβαια που κατηγορούνται είναι αθώοι αν δεν αποδειχθούν αυτά που τους προσάπτουν. Προβληματίστηκα όμως αναλογιζόμενος τι έχει συμβεί τους τελευταίους δύο μήνες με αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις πολλών υπευθύνων σε σχέση με τον κορονοϊό. Καταστάσεις που πιθανόν κάνουν τους κατηγορούμενους της κλινικής “Ταξιάρχαι” να αισθάνονται αδικημένοι που διώκονται αυτοί και όχι κάποιοι άλλοι.

Πώς φτάσαμε δηλαδή σήμερα 1η Αυγούστου (καλό μήνα) να έχουμε 110 νέα κρούσματα με τον κορονοϊό να κάνει φιέστα από τη Μύκονο μέχρι την Καβάλα και να σαρώνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει πολύ γιατί δεν αποκλείεται οπως πάει το πράγμα σε λίγες εβδομάδες από σήμερα, οι περισσότεροι να θυμούνται από τη θρυλική περίοδο του “Μένουμε σπίτι” μόνο τα 20 εκατομμύρια ευρώ που μοιράστηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Είναι ενδεικτικό εδώ και ένα μήνα, κάθε φορά που είμαι με την 11χρονη κόρη μου στο αυτοκίνητο, και καθώς το παιδί επιβάλλει στις κοινές μας διαδρομές να ακούμε μουσικά ραδιόφωνα, “παίζει” σποραδικά ένα σποτάκι με εκείνη την ήπια γυναικεία φωνή που ακόμα λέει να “μένουμε σπίτι” ή να “μένουμε ασφαλείς”.

Το κορίτσι (αναλόγως τη διάθεση) σκάει στα γέλια ή διαμαρτύρεται επισημαίνοντας ότι τίποτα από αυτά δεν τηρούνται πια και πως το σποτ φαντάζει εντελώς ειρωνικό σε σχέση με την πραγματικότητα.

Και αυτό που αντιλαμβάνεται ένα 11χρονο παιδί ότι δηλαδή υπάρχει απόλυτη αναντιστοιχία έργων και λόγων το έχει τηρήσει μόνο ένας Έλληνας αξιωματούχος. Ο Σωτήρης Τσιόδρας. Και λέω αξιωματούχος γιατί πέρα από την επιστημονική του ιδιότητα διετέλεσε και (παραμένει αλήθεια;) εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. Σχεδόν όλοι οι άλλοι… αξιωματούχοι έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους αυτά που καλούσαν τους πολίτες να κάνουν πράξη. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις συζήτησεις στην Ολομέλεια της Βουλής όπου μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου φορούσε μάσκα;

Διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις με απίθανο συνωστισμό; Τις παλινωδίες στο άνοιγμα του τουρισμού με τα ορφανά τσάρτερ από τη Σουηδία στη Ρόδο; Ή ότι κατέβηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Μύκονο και δεν μπορούσε (που λέει ο λόγος) να κοιμηθεί από τα πάρτι αλλά έγινε μία μόλις σύλληψη;

Για να μην πιάσω τις δημόσιες ατομικές συμπεριφορές (έχουμε καιρό) διαφόρων σταυροφόρων του Μαρτίου Απριλίου κατα του κορονοϊου που μετά γέμισαν τις κοσμικές στήλες των περιοδικών από τις γιορτές και τα πάρτι τους.

Η εικόνα του κ. Τσιόδρα την Παρασκευή 24 Ιουλίου (26 κρούσματα) με μάσκα να παρακολουθεί ολόκληρη την παράσταση “Πέρσες του Αισχύλου” στην Επίδαυρο προμήνυε τα 110 σημερινά και την εκτός ελέγχου κατάσταση στην οποία βαδίζουμε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αποχωρεί μετά την επίσκεψή του στην ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, όπου εντοπιστήκαν κρούσματα με κορονοϊό, την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020. Φορούσε μάσκα και τότε και τρεις μήνες μετά στην Επίδαυρο.

Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση έχουν ονοματεπώνυμα. Και το χειρότερο είναι ότι πρόκειται για πολλά από τα ίδια πρόσωπα τα οποία αποθεώθηκαν και αυτοαποθεώθηκαν την περίοδο του Lockdown. Σε διάφορα επίπεδα και για διάφορους λόγους. Γιατί έδρασαν μετά την άρση του lockdown σαν τους υπευθύνους της κλινικής Ταξιάρχαι σε πολλές περιπτώσεις.

Και η σόφη και σεμνή στάση δημόσια αποχής του κ. Τσιόδρα τους εκθέτει ακόμα περισσότερο.

Όλοι οι υπόλοιποι πιπιλούσαν την καραμέλα της “ατομικής ευθυνης των πολιτών” την ώρα που σουλάτσαραν δημόσια χωρίς μάσκες και φωτογραφίζονταν χαμογελώντας για την επιτυχία της περιόδου του lockdown.

Το μόνο παρήγορο είναι οι άδειες εντατικές λόγω καλοκαιριού και επάρκειας βταμίνης D στους περισσότερους ανθρώπινους οργανισμούς. Επάρκεια βιταμίνης που αποτρέπει από το να κατρακυλούν σε βαρειά μορφή Covid-19 πολλοί από τους ασθενείς.

Η κατάσταση πλέον είναι δύσκολο να μαζευτεί και ο χειμώνας προβλέπεται δραματικός και για την Ελλάδα με τα σημερινά δεδομένα.