Με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μήνα έγινε τελικά από το Υπουργείο Υγείας, η επίταξη 200 κλινών σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να νοσηλευτούν σε αυτές ασθενείς που υποφέρουν από Covid-19.


Προηγήθηκε η άρνηση κάποιων ιδιοκτητών ιδιωτικών κλινικών να ανταποκριθούν σε σχετικό αίτημα του είχε διατυπωθεί με έγγραφη επιστολή του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας ώστε να τις διαθέσουν εθελοντικά.
Μεσολάβησε επίσης θυμίζω η αποκάλυψη ενός εγγράφου από το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης περί μη μεταφοράς ανασφάλιστων ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές προκειμένου να μη ζημιώνονται οι κλινικάρχες. Άρα η διαπραγμάτευση ήταν πολυεπίπεδη και δεν αφορούσε μόνο τις κλίνες εντατικής θεραπείας.

Την ώρα λοιπόν που νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με μισθό 800 ευρώ το μήνα παίρνουν των ομματιών τους και πηγαίνουν από την Κρήτη, την Κέρκυρα και άλλα μέρη της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στον πολεμο κατα του κορονοϊού,  οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ενημέρωναν, ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με Covid-19.
και ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, αξιοπρεπής και εξόχως αποκαλυπτικός στις σημερινές τηλεοπτικές του εμφανίσεις και δηλώσεις δείχνοντας μάλιστα με το ύφος και τον τρόπο του ότι ο ίδιος προς τιμήν του μάλλον διαφωνούσε με τη στάση κάποιων συναδέλφων του.


Μπορεί να υπήρχαν δύο επιχειρήματα  από πλευράς των, αρνούμενων να παραχωρήσουν τις κλίνες, ιδιοκτητών ότι πρωτον υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και δεύτερον επειδή το προσωπικό των κλινικών τους δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με Covid-19 όμως από όσα ειπώθηκαν δημόσια τις τελευταίες εβδομάδες προκύπτει ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως οικονομικό.
Και δεν χρειαζόταν αυτή η κωμικοτραγική κατάσταση βέβαια για να αντιληφθούμε ότι η ιδιωτική υγεία, το καμάρι του νεοφιλελευθερισμού οχι απλώς δοκιμάζεται αλλά συντρίβεται μέσα στην πανδημία από την υπεροχή του δημοσίου συστήματος υγείας.
Και το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά εκθέτει την ιδιωτική υγεία και ως προς την επάρκεια της. Η επωδός “Αν σου συμβεί κάτι σοβαρό, σε δημόσιο νοσοκομείο θα πας” που λέγεται ακόμα και ανάμεσα και σε όσους πολίτες πληρώνουν ιδιωτική ασφάλιση για να έχουν πρόσβαση στην ξενοδοχειακού χαρακτήρα φιλοξενία των ιδιωτικών νοσοκομείων δικαιώνεται από τα ίδια τους τα επιχειρήματα κατά την άρνηση τους να δεχτούν ασθενείς Covid.
Η ιστορία θα γράψει πως το 2020 είχαμε πόλεμο με τον κορονοϊό με δεκάδες νεκρούς ημερησίως και κάποιοι, όχι όλοι, μετρούσαν τα γρόσια τους.

Ότι ενώ υπήρχαν κρεβάτια προσβάσιμα, η κυβέρνηση αναγκάζονταν να ετοιμάζει σχέδια για μεταφορά ασθενών με τρένα της γραμμής! Όλους αυτούς που την ώρα του πολέμου  διαπραγματεύτηκαν, οι συγγενείς όσων υποφέρουν ή πεθαίνουν θα τους κατέτασσαν μαζί με εκείνους τους μαυραγορίτες της κατοχής.

Υπό αυτήν την έννοια η τελική απόφαση του Υπουργείου Υγείας γλίτωσε άπαντες, έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα, από ένα τέτοιο όνειδος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις