Η Τουρκία ποιεί την ανάγκη φιλοτιμία και χρησιμοποιεί τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα ως γέφυρα για την επαναπροσέγγιση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με βασικές αιτίες το οικονομικό του αδιέξοδο αλλά και την εκλογή Μπάιντεν, που του έκοψε τον αέρα, ο Ερντογάν περνά στην επόμενη φάση των σχεδίων του, αλλά και ο Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται μία προσωρινή ανακούφιση που η διπλωματία επικράτησε της σύγκρουσης, έστω και αν το γόητρο μας πληγώθηκε επανειλημμένως τον τελευταίο χρόνο.


Η Ελλάδα προσέρχεται επισήμως με μοναδικό θέμα συζήτησης στις επαφές την «οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών» (χωρικά ύδατα, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα).
Η Τουρκία επιθυμεί την «αποστρατικοποίηση» των νησιών ή τον διαμοιρασμό «γκρίζων ζωνών».

Ο ορίζοντας των συνομιλιών, δίμηνος μέχρι την σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου που θα καθορίσει μεταξύ άλλων και την πορεία των σχέσεων της Ε.Ε με την Τουρκία.

Στο πιθανότατο αδιέξοδο αυτών των συνομιλιών, επιδίωξη της Αθήνας είναι οι επαφές να έχουν καταλήξει στην υπογραφή ενός συνυποσχετικού Ελλάδας Τουρκίας για προσφυγή και επίλυση των διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης.
Στο συνυποσχετικό αυτό βέβαια θα περιγράφεται λεπτομερώς η βεντάλια των θεμάτων που θα τεθούν στην κρίση του διεθνούς δικαστηρίου αλλά προηγουμένως και των δύο λαών.

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που θα προσέλθουν στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών θα είναι πιθανότατα ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης που ηγείται της ομάδας αυτής από το 2010.
Γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει διατελέσει εκτός από διοικητής της ΕΥΠ, σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα το 1984 και εν συνεχεία πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο καθώς επίσης  και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας στην Ε.Ε. Η σύνθεση της τουρκικής ομάδας δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Ο κ. Παύλος Αποστολίδης

Την ίδια ώρα το εσωτερικό πολιτικό σύστημα θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στην Βουλή με αφορμή τη συζήτηση για την επικύρωση της προμήθειας των Γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών που  ψηφίζεται την Πέμπτη 14/1 αλλά και την επικύρωση της επέκτασης των δυτικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια (Τρίτη 19/1). Οι μεσοπρόθεσμες εξελίξεις αναμφισβήτητα θα συναρτηθούν και με την πορεία της πανδημίας.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται και πάλι μετά τον ανασχηματισμό. Πιθανώς μετά το ελληνοτουρκικό συνυποσχετικό, πριν την πλήρη συνειδητοποίηση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας  και μέσα στο ανοιξιάτικο «παράθυρο» της μετά το Πάσχα (2 Μαϊου).

Γεμάτη χρονιά πολιτικά, σε μία χώρα που δεν ηρεμεί ποτέ…

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις